PRIČA IZ ORMARA

Jesmo li postale zaljubljenice u modu i prije nego li je na male ekrane došla serija Seks i grad, ne mogu Vam reći, ali da je biti modno osviješten vrlo bitno, je.

Danas je apsolutno sve dostupno, sve one cipele i torbe koje smo nekad samo mogle vidjeti na stranicama modnih magazina i to po pristupačnoj cijeni.

Ukoliko niste jedna od onih koje žele pratiti modne trendove od njihovih prvih sekundi plasiranja na tržište onda su za vas idealne „Outlet“ trgovine u kojima ćete pronaći modele koji su jednako kvalitetni kao i prvog dana kada su postavljeni na police trgovina, ali po drastično nižoj cijeni.

Svake sezone velike modne kuće diktiraju nadolazeće trendove koji se slijepo prate diljem svijeta, no međutim tu dolazi do velikih jednakosti u modnom svijetu.

Kako bi izgledale što je moguće drugačije od mase, jer ruku na srce uopće nije fora vidjeti identično odjevene žene i muškarce, takva moda naprosto umara oči, žene su počele otkrivati nova modna carstva zvana Vintage i Second Hand Shop-ovi.

Kako se moda mijenja brzo, tako se određeni trendovi brzo vrate u modu i kupnja u takvim trgovinama zna biti fenomenalna odluka.

Recesija je u Hrvatsku donijela mnogo takvih lokala u kojima možete pronaći komade čije su cijene nekada bile velike, a danas ih možete pronaći za svega par kuna.

Retro je uvijek in, pa tako se isplati dati i kunu više ako je nešto uistinu vrijedan vintage komad i nešto što će možda jednoga dana biti divan poklon za vašu djecu ili unuke.

Ja sam osobno veliki zaljubljenik u trgovine koje nude nešto novo-staro, nešto za što sam sigurna da nije posljednji krik mode, a znam da će po kvaliteti trajati dugo i definitivno ću se izborom izdvajati iz mase.

Zagreb, Split, Dubrovnik, svi naši veliki gradovi nude niz šarenih trgovina u kojima možete pronaći neki originalan komad za sebe, ali isto tako na društvenim mrežama sve je veća ponuda dizajnerskih „second hand“ komada pa bih ovom prilikom izdvojila profil sa Instagrama „MY CLOSET 1411“ koji nudi prekrasne dizajnerske komade po pristupačnim cijenama čiju sam osnivačicu upitala nekoliko pitanja.

LIPADONA:

Prva stvar koja mi je pala na pamet kada sam otkrila Vaš profil da li je roba originalna, što Vas vjerujem svi pitaju, te se uvjerila da je sve 100 posto original.

Od kuda ideja i hrabrost za pokretanje „MY CLOSET –a 1411“?

a1

Senka:

Ideja mi je pala na pamet u trenutku kada sam se poželjela riješiti svojih torbi koje nisam nosila, naravno, s potpisom jer su bile poprilično skupe, a i u očuvanom stanju, pa sam pomislila da bi ih sigurno mogla prodati po prihvatjivim cijenama djevojkama koje isto vole skupe torbe, ali nisu u fininacijskoj situaciji da ih kupe nove iz dućana, ili jednostavno smatraju da je suludo trošiti takve cifre na nove, kad mogu dobiti skoro nove, za cca. trecinu cijene (evo Antonija je prva koja ce kupiti second hand torbu:)). Sljedeći logičan korak je bio odnijeti ih u second-hand shop u Zagreb na procjenu! Kada sam čula da mi gospođa nudi samo četrdeset posto od jedne prodane torbe, a tih 40 % od cijene koju je ona odredila, a s kojom pak ja nisam bila zadovoljna (naime, bila je prvisoka), odlučila sam stvar uzeti u svoje ruke!

Nazvala sam par prijateljica i ispričala im zamisljeni koncept (moje viđenje prodaje pre-loved komada na internetu) i zamolila i njih da pridonesu ovoj ideji svojim pre-loved komadima koje više ne nose.

Ideja im se svidjela, te je tako krenula instagram stranica My closet 1411.

Antonija:

Moja priča je potpuno drugačija. “Tumarajući bespućima” Instagrama naletjela sam sasvim slučajno na MYCLOSET1411 i pomislila kako me netko preduhitrio jer mi se ta ideja motala po glavi već nekoliko godina. Sve je krenulo od činjenice da se naše cure vole lijepo obući i dosta njih vole garderobu s potpisom, ali zbog, ne baš najboljeg standarda u našoj državici, to nije nimalo lako ostvariti. Pošto i sama često kupujem preko ebaya i za malo novca nabavljam torbe i ostale stvari s potpisom, pomislila sam kako bi to bilo dobro rješenje i za domaće djevojke. Instagram profil MYCLOSET1411 je zapravo bio ono o čemu sam ja maštala svo to vrijeme. Kontaktirala sam Senku (koju u tom trenu uopće nisam poznavala) jer sam i sama htjela kupiti neke od ponuđenih torbi, a i na taj način se pokušati zbližiti sa glavnom i odgovornom za MYCLOSET1411. Nakon četvrte kupljene torbe (????) to mi je i uspjelo. Senka je bila sama, upiti su dolazili sa svih strana pa je i sama pomislila kako bi bilo dobro imati partnera. Tu sam se našla ja, i tako je krenula povijest…(?☺️?)

LIPADONA:

Kupujete li radije cipele ili torbe te da li je cijena presudna u odluci?

Antonia i Senka: Vječita nedoumica, na kraju ispadne da su ipak jednako bitne. Kad nam se nešto uistinu svidi nađemo način to kupiti bez obzira na cijenu.

LIPADONA:

Koliko je moda bitna u vašem životu i jeste li više za kupnju novih trendovskih komada ili je vaš izbor pak dobar „second hand“ ulov?

Antonia: Odjeću kupujem svugdje od second hand shop-ova pa sve do high street brandova i vintage boutique-a….Torbe su sve s potpisom, a među cipelama i garderobom ima svega.

Senka: Za razliku od Antonije, najviše kupujem preko interneta, na provjerenim stranicama, kao što su Mytheresa i net-a-porter, jer djeca iziskuju vrijeme, što znači da nemam baš previše vremena hodati po dućanima, pa mi internet kupnja dođe ipak najzgodnija i najpraktičnija.

LIPADONA:

Smatrate li da je prekomjerna kupovina skupih modnih dodataka uistinu ženska potreba ili možda prekrivanja kompleksa koji su vrlo česta pojava kod nježnijeg spola?

Senka: Svi su ljudi različiti i svatko ima svoje razloge za prekomjerno trošenje novca, tako ja uistinu mislim, da su razlozi subjektivne prirode.

Antonia: Potpisujem Senkinu izjavu:-)))

LIPADONA:

Trgovina iz vaših snova?

Antonia: Galleries Lafayette

laf

Senka: My Theresa

myt

LIPADONA:

Na kojem principu funkcionira kupnja preko „MY CLOSET-a 1411“ te kakav je odaziv Hrvatica što se tiče kupnje dizajnerskih komada?

Antonia i Senka: Funkcionira tako da kupac pošalje upit za određeni artikl, a ako se kupnja izrealizira, kupac uplati novac na račun prodavača koji zatim pošalje artikl, a kupac plaća poštarinu pouzećem.

Svi koji prodaju u našem dućanu su ujedno i kupci. Kada je sama prodaja u pitanju, djelujemo kao i svaka druga kupnja preko interneta. Što se tiče odaziva, za sada smo zadovoljne, premda se nadamo da će sa završetkom godišnjih odmora i prodaja doživjeti pravi procvat.

LIPADONA:

TOP 3 najbolje odjevenih Hrvatica

Senka: Iva Balaban, Severina i Tanja Dragovic

Antonia: Ljupka Gojic Mikić, Iva Balaban i Vedrana Ilić @mucephei, naša hrvatska blogerica i modna dizajnerica

LIPADONA:

TOP3 Instagram profila koje pratite

Senka: Iva Leko, Morana Mamić i Severina

Antonia: Morana Mamić, Marko Grubnić, Mu cephei od domaćih, od stranih Bryan Boy, Alexa Chung, Mira Duma i jos nekoliko tisuća i svakodnevno broj raste:)

LIPADONA:

Vjerujete li da će pokretanje prodaje original „second hand“ komada smanjiti glad za lažnim dizajnerskim cipelama i torbama?

Senka i Antonia: Iskreno se nadamo jer će na ovaj način dizajnerski komadi biti dostupniji mnogima, a ne samo onima s dubokim džepom.

LIPADONA:

I za kraj, postoji li nešto što bi ste voljele imati u svom ormaru, a još uvijek čeka na Vašoj „wish listi“?

Antonia: Chanel 2.55″

ch

Senka: Pirate boots od Vivianne Westwood

ciz

Ana Kramarić za „LIPADONA“

Midas Widget

Ostavite komentar