Pretjerano korištenje računala uzrokuje suhoću oka!

Iako znate, želimo vas podsjetiti da pretjerano korištenje računala i mobitela utječe na zdravlje naših očiju!

Mnogi od nas radno vrijeme provode ispred monitora što na žalost često uzrokuje razne reakcije oka od osjetljivosti, svrbeža, upale i sličnih simptoma koji mogu ukazivati na sindrom suhog oka. Zato je preporučljivo uzimati pauze kako bi se oko odmorilo jer prilikom gledanja u monitor često zaboravljamo treptati. Također postoje i drugi načini da si pomognemo, ali je preporučljivo otići oftalmologu kako bi se utvrdila točna dijagnoza.

Pitali smo dr. Maju Bohač, voditeljicu Odsjeka za refraktivnu kirurgiju u Klinici Svjetlost kako se liječi sindrom suhog oka koja prvenstveno preporučuje oftalmološki pregled najmanje jednom godišnje.

‘Terapija za suho oko u lakšim slučajevima su umjetne suze 4 do 5 puta dnevno, koje su dostupne u ljekarnama. Za nešto izraženiju suhoću oka mogu se primjenjivati umjetne suze koje su nešto gušće i umjetne suze u obliku gela ili masti. Korisno je ograničiti boravak u klimatiziranim, zadimljenim i prašnjavim prostorima te ako je moguće, rad na računalu svesti na minimum ili praviti pauze prilikom rada na računalu. Također je dobro smanjiti intenzitet nošenja kontaktnih leća.

Dodatni pristup za ublažavanje simptoma suhog oka je zadržavanje prirodnih suza na površini oka što je dulje moguće. To se može postići blokadom odvodnih kanalića kojima suze normalno otiču. Na donjem rubu našeg oka postoji maleni kanal koji odvodi višak suza u nos. Taj suzni kanalić se može blokirati tankim silikonskim čepićima (plagovima) koji se mogu ukloniti, ukoliko je potrebno. Blokiranje suznih kanala vrši se u opremljenijim oftalmološkim klinikama i može pomoći nekim pacijentima da se riješe problema suhog oka.’

 

Midas Widget

Ostavite komentar