Poklanjamo ulaznice za predstavu NARODIL SE MLADI KRALJ

narodil-se-mladi-kraljZahvaljujući kazalištu KOMEDIJA idemo s nagradnom igrom i poklanjamo 1×2 ulaznice za predstavu NARODIL SE MLADI KRALJ koja se održava 05.12. 2016. u 19:30.

Vi morate samo točno odgovoriti na postavljeno pitanje, navesti ime i prezime, točnu adresu (ulica/trg, kućni broj, grad/mjesto), e-mail adresu (obavezno) i broj telefona/mobitela. Mail šaljite na info@lipadona.com.

Napomena: Mail naslovite (subject/predmet) na “NARODIL SE MLADI KRALJ”.

Nagradni natječaj traje do petka 02. prosinca 2016.

Nagradno pitanje: Tko je redatelj predstave “NARODIL SE MLADI KRAL”?

Obavezni uvjeti:

  • post na Facebooku od Lipadone komentirati, lajkati
  • pozvati 5 prijatelja (share na njihovim stranicama)

Sretno svima!!!

Naša sretna dobitnica je Iva Bezuk. Iva, lijepo se provedite!

Vid Balog – Tomislav Uhlik: NARODIL SE MLADI KRALJ

(veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom)
Redatelj i autor teksta: Vid Balog
Skladatelj: Tomislav Uhlik
Dirigent: Krešimir Batinić
Zborovođa: Branko Starc
Oblikovatelj scenografije: Tomislav Ruszkowski

Glumci:

Vlč. Juraj pl. Beneković: Damir Lončar
Gašpar: Ivica Zadro
Boltižar alias Boltek: Ljubo Zečević
Teca, Herodijada: Dubravka Ostojić
Tetec, Herodež. Vid Balog
NečakIvek: Ivan Magud
Pobožna pastirica: Jasna Palić Picukarić
Pobožni pastir: Saša Buneta
Pobožni pastir II: Adnan Prohić
ZvezdaRepača: Dražen Čuček
Pripovedač: Goran Malus

Akademski folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“

Umjetnički voditelj i scenski pokret: Dubravko Radić
Glazbeni voditelj: Tomislav Habulin
Voditelj orkestra: Mario Pleše

Solisti:

Marija: Tea Stanišak / Nikolina Banek
Jožef: Filip Brleković / Matija Čabrajec
Posel: Ivana Kljajić
Inspicijentica: Dijana Dajčić
Šaptačica: Stela Žingerlin

U selu Mučnome Potoku vlada velika užurbanost i posvemašnja briga koje je uzrok ne tako davno iznašastje staroga Božićnoga prikazanja o kojem se svojedobno pisalo u listu „Zvončeg horvatskoga glasa“, a koje je potom zagubljeno. Da bi se staroslavna starina obnovila, župnik Juraj pl. Baneković, otevši prikazanje miševimah, potjera svoje ovčice kulturnu uzdignuću i seljane prisili k učenju teksta i okušavanju glumačkih vještina što su oni viteški podnijeli i glavni pokus samo što nije počeo… Veselje i diku cijelom ubavom Mučnomu Potoku dobaviše i vesele vijesti u kojima se doznalo da Goranovci svojim nastupom želi uveličati cijeli taj nemali događaj obnavljanja ponosne starine…

Najdraži događaj kršćanskoga svijeta – Kristovo rođenje, siromašni međimurski seljak opjevao je na sebi svojstven melankoličan, gdjekad i duhovit način. Neumorni sakupljač narodnih napjeva dr. Vinko Žganec prikupio je tu jednostavnu, a toliko osebujnu i neposrednu poeziju u zbirci „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja“. Premda je to zapravo melografska zbirka, skladatelj Tomislav Uhlik nije se služio notnim zapisima, već je njima pridružen tekst uglazbio po vlastitoj volji i nadahnuću. Kroz pet stavaka, koji čine krajnje slobodnu stitlizaciju međimursko-podravskoga glazbenog izričaja, pjevači i glazbenici Ansambla „Ivan Goran Kovačić“ te glumci Kazališta „Komedija“ vode nas od Navještenja, preko Marijina i Josipova lutanja u potrazi za prikladnim mjestom za porod, do Tri mudraca koji, slijedeći zvijezde, nalaze malog Isusa, od uspavanke koju Marija nježno pjeva svome djetešcu do velikoga završnog veselja u Betlehemu koji gori u svjetlosti.

Oslanjajući se na bogatu tradiciju kajkavskih božićnih prikazanja, koje je još prvi biskup zagrebački Čeh Duch donio u Zagreb u 11. stoljeću (Tractusstelae) na latinskom izvorniku, „Komedija“ nastavlja taj sjajni niz s ovom božićnom predstavom. Radost Božića potaknulo ih je na humorističan prikaz življenja Isusova rođenja u našim selima. Naivnost i oprost sjeverozapadne Hrvatske omogućavaju i takav pogled na prikazbe koje su se o Božiću „spelavale“ unatrag nekoliko stoljeća po mnogim našim crkvama.

Potreba kako je i humor potreban upravo u ove blagdanske dane jest srednjoeuropska tradicija češke i poljske „vesele priče“, a i nama bliži uzor – Isusovačko kazalište; naime, i dandanas sjemeništarci upravo o Božiću izvode razne komedije kao obvezni dio školovanja, a o Uskrsu se izvodi „ozbiljan“ moralno – didaktički komad iz bogate crkvene dramske prošlosti.

Nadamo se da će ovakva božićna čestitka, u duhu „Komedije“, razveseliti svakoga koji je spreman otvorena srca primiti duh Božića.

Midas

Ostavite komentar