Pedesete i šezdesete se vraćaju u punom sjaju!

IKEA, GRATULERA

Ingvar Kamprad osnovao tvrtku IKEA prije 75 godina. Tim povodom predstavljena je posebna kolekcija GRATULERA s omiljenim predmetima iz prošlosti.

Prvi predmeti iz kolekcije GRATULERA, „dopremljeni“ iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, već su dostupni u robnoj kući IKEA Zagreb.

75. je rođendan povod za slavlje i prisjećanje na prošlost, ali i prilika tvrtke da se zahvali mnogim ljudima koji su sudjelovali u njenom globalnom uspjehu. Jedan od načina zahvalnosti je i da svojim kupcima u IKEA robnim kućama ponovo omogući omiljene proizvode iz proteklih 75 godina. 

Karin Gustavsson, kreativna liderica tvrtke IKEA of Sweden, izjavila je: “Osjećali smo snažnu potrebu za dijeljenjem i slavljenjem naše povijesti i baštine, a istodobno smo željeli istaknuti raznolikost stilova i dizajna IKEA proizvoda u posljednjih 75 godina”.

IKEA, GRATULERA

Kolekcija GRATULERA će u robne kuće IKEA stizati u tri navrata tijekom ljeta i jeseni 2018., predstavljajući time i različita vremenska razdoblja tijekom ovih 75 godina. Prvi dio kolekcije podsjetit će nas na pedesete i šezdesete godine kada su prevladavali tamni tonovi i drvo, a IKEA bila tipično skandinavska trgovina namještajem. Drugi dio kolekcije posvećen je sedamdesetima i osamdesetima, vremenu kada je IKEA započela eksperimentirati s novim proizvodnim tehnikama, dok su u njenim kolekcijama vladale zaigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci. Treći i posljednji dio kolekcije podsjećanje je na kraj 20. i početak 21. stoljeća, doba u kojem se IKEA vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svijetlom drvu.

IKEA, GRATULERA

“Svaki od tri segmenta GRATULERA kolekcije razlikuje se od ostalih, označavajući vremensko razdoblje njegovog nastanka; od tamnog drva s klasičnim dizajnom u prvom dijelu kolekcije, preko vrlo razigranog stila s jarkim bojama u drugom dijelu, do trećeg s prirodnijim izgledom materijala koji podsjećaju na skandinavske šume, dok su dekoracije jednostavnijih motiva, skoro grafičkih “, pojasnila je Karin Gustavsson, kreativna liderica tvrtke IKEA of Sweden.

Prvi dio kolekcije GRATULERA, posvećen pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća, dostupan je u robnoj kući IKEA Zagreb od početka kolovoza, dok će ostala dva dijela ove „povijesne“ kolekcije stići u prodaju u listopadu i prosincu ove godine.

I za kraj, nekoliko važnih datuma za tvrtku IKEA koji upotpunjuju proslavu 75. Obljetnice:

 1943. Ingvar Kamprad registrirao svoju tvrtku IKEA: I kao Ingvar, K kao Kamprad, E kao Elmtaryd (ime obiteljske farme na kojoj j odrastao), i A kao Agunnaryd (seoce u pokrajini Småland na jugu Švedske, gdje se nalazila farma).

1948. Moderno i lijepo pokućstvo uvršteno u IKEA ponudu.

1951. Distribuiran prvi IKEA katalog – potpuno besplatno, baš kao što se to čini i danas.

1956. Namještaj koji kupci sami sastavljaju postao je dio IKEA koncepta. Sklopljen u plosnate pakete, ovakav namještaj omogućio je značajno smanjenje troškova prijevoza i sveo oštećenja na minimum, što je rezultiralo i nižim cijenama za IKEA korisnike.

1958. U Älmhultu u Švedskoj otvorena prva IKEA robna kuća.

1960. IKEA Älmhult predstavila je prvi IKEA Restaurant & Café.

1963. U Norveškoj otvorena prva IKEA robna kuća izvan Švedske.

 1973. U Spreitenbachu, u Švicarskoj, otvorena Prva IKEA robna kuća izvan Skandinavije.

2018. (na dan 28. srpnja): 419 robnih kuća IKEA u 49 država te približno 200.000 kolega zaposlenih u njima.

M.Z.

Ostavite komentar