Ovi trikovi će vam pomoći da pobijedite nesanicu!

Zna li vam se dogoditi da se vaš um jednostavno neće isključiti, okrećete se širom otvorenih očiju, pogledavate na sat, umorni ste, a ne možete zaspati? Gotovo svi smo proživjeli ovakve neprospavane noći, pogotovo u zadnje vrijeme koje je puno stresnih okolnosti vezanih i uz strahove od potresa, restrikcija kretanja uslijed pandemije i slično.  Nepropspavana noć zvuči bezazleno, ali sigurno vam je poznat osjećaj koliko se grozno možete osjećati ujutro i cijeli taj dan koji prati umor, nervoza, manjak snage i  koncentracije. Najgori scenarij je ako se takve besane noći zaredaju. Tko uopće može funkcionirati u tom stanju?

Srećom, ponekad jednostavne i male promjene u životu mogu uvelike promijeniti kvalitetu ne samo vašeg sna nego života generalno.

Evo kako si možete pomoći da pobijedite nesanicu:

   1. Ustajte svaki dan u isto vrijeme kako bi naučili tijelo na redoviti ritam i izgradili prirodni tjelesni nagon za snom.
   2. Čim ustanete, osvijetlite prostoriju, otvorite prozore da uđu danje svjetlo i kisik. Na taj način ćete postaviti cirkadijanski ritam, unutarnji biološki proces tijela koji reagira na prisutnost svjetlosti i daje znak organizmu da je vrijeme da se probudi, te ga čini uspavanim kada padne mrak.
   3. Vježbajte! Samo 15 minuta svakodnevne tjelesne aktivnosti ili razgibavanja poboljšava budnost danju i kvalitetu sna noću.
   4. Izbjegavajte kofein otprilike šest sati prije spavanja.
   5. Isključite elektroniku – prijenosna računala, tablete i mobitele koji emitiraju plavo svjetlo koje vas može držati budnim i odvlače vam pažnju od spavanja.
   6. Spavaća soba treba biti nešto hladnija, mračna i tiha. Prepučena temperatura prostora za spavanje je između 17 i 19 C.
   7. I ono što je izuzetno bitno, a često zanemarujemo je na čemu spavamo. Koristite li adekvatan madrac prema vašim potrebama? Koristite li udoban jastuk? Neodgovarajuća podloga uvelike može utjecati na kvalitetu života a da nismo svjesni u čemu je problem.


  Važan čimbenik u kvaliteti sna je madrac koji pruža adekvatnu podršku vašoj kralježnici i udobnost koja vam je potrebna. Međutim, zna biti poprilično naporno tražiti madrac koji će nam odgovarati po svemu, jednostavno je nemoguće u 5-10 minuta isprobavanja zaključiti da je to madrac za vas. Često je potrebno nekoliko tjedana da se vaše tijelo navikne na novi madrac. Za početak preporučamo da riješite ovaj online TEST O KVALITETI SNA. Nakon toga svakako posjetite JYSK koji ima odličan program gdje možete isprobati mnogo različitih vrsta madraca te se savjetovati sa savjetnicima za kulturu spavanja. Jeste li znali da u JYSKu možete isprobati bilo koji GOLD madrac tijekom 100 noći – a ako niste 100% zadovoljni njime, imate ga pravo zamijeniti? Više saznajte ovdje.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli JYSK Hrvatska (@jyskhr)

 

Midas Widget

Ostavite komentar