Ove 100 godina stare fotografije prikazuju najljepše žene svoga doba i njihove zanimljive priče!

Lina Cavalieri, Cléo de Mérode, Maude Adams

Svaka žena lijepa je na svoj način, a posebno se divimo kada naiđemo na žene koje su prirodno lijepe, bez estetskih korekcija ili puno make up-a. U prošlosti toga ionako nije bilo, posebice ne u mjeri kao danas. Stoga je zapanjujuće koliko su ove žene lijepe i s pravom prozvane najljepšim ženama prošlog stoljeća.

Lina Cavalieri

https://wl-brightside.cf.tsp.li/resize/728x/jpg/3fb/ffd/887ed45dc39d1b6a1af3d41f54.jpg

Rođena točno na Božić 1874. godine u Italiji, Natalina “Lina” Cavalieri bila je pjevačica i glumica. Nakon što je s 15 godina ostala bez oba roditelja i bila osuđena na loš život u sirotištu, uspjela se izboriti za svoj komadić sreće otputovavši u Pariz. Upravo zahvaljujući svojoj ljepoti odmah su joj bila otvorena sva vrata i ubrzo se zaposlila kao pjevačica. Za vrijeme 2. svjetskog rata iako je imala već 60 godina, prijavila se da dobrovoljno volontira kao medicinska sestra. Tragično je umrla prilikom jednog bombardiranja, a razlog je bio – njezin nakit. Naime, dok su ostali ukućani pobjegli u sklonište, ona i suprug sakupljali su njezine vrijednosti i tako zakasnili u zaklon i nažalost preminuli.

Cléo de Mérode

https://wl-brightside.cf.tsp.li/resize/728x/jpg/120/230/f51e975e89846067624777ded9.jpg

Francuskinje su oduvijek bile simbol ljepote i elegancije pa tako ni ova žena nije iznimka. Rođena 1875. godine u Parizu, već je s 8 godina počela plesati, a kasnije ostvarila i plesnu karijeru. Iako je lijepo plesala, to nije ono po čemu je u javnosti bila najpoznatija. Njezina ljepota i glamur puno su više privlačili javnost pa je tako postala simbol brojnih razglednica i igraćih karata. Godine 1955. objavila je svoju autobiografiju, a doživjela je duboku 91. godinu. Neki bi rekli da je tajna njezine dugovječnosti bila to što se nikada nije udala niti imala djecu, a bila je i vegetarijanka.

Maude Adams

https://wl-brightside.cf.tsp.li/resize/728x/jpg/1b2/8e4/f856f65a0e87f9849ead38ad27.jpg

Punog imena Maude Ewing Adams Kiskadden profesionalno je bila poznata kao Maude Adams, a rođena je u američkom Salt Lake Cityu. Bila je američka glumica najpoznatija po tome što je igrala lik Petra Pana 1905. godine u produkciji Broadwaya. Njezina osobnost dojmila je javnost i pomogla joj da postane najuspješnija i najviše plaćena umjetnica svog vremena. Na vrhuncu karijere, godišnje je zarađivala preko milijun dolara. Umirovila se 1918. godine kada je dobila jaku gripu. Nakon toga surađivala je s tvrtkom General Electric na poboljšanju scenskog svijetla i s tvrtkom Eastman Company na fotografijama u boji.

Carolina Otero

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Women from History (@womenfromhistory)


Agustina del Carmen Otero Iglesias poznatija kao Carolina Otero ili La Belle Otero, bila je španjolska glumica, plesačica i kurtizana. Kao takvu pratio ju je ugled velike ljepotice koja je imala brojne ljubavnike. Imala je burno djetinjstvo: sa 10 godina silovana je, a sa 14 je napustila dom zajedno sa dečkom i plesnim partnerom Pacom te je započela novi život i karijeru kao pjevačica i plesačica u Lisabonu. Puna samopouzdanja, ljepote i magičnih “crnih očiju” zavela je brojne muškarce i pažljivo birala svoje ljubavnike. Neki od njih bili su: princ Albert od Monaka, kraj Edward VII, ruski vojskovođe Peter i Nicholas i brojni drugi. Kružile su i glasine da je čak 6 muškaraca počinilo samoubojstvo nakon što se prestala viđati sa njima. Puno je zarađivala, ali i trošila. U mirovni je kupila skupocjenu vilu, a zahvaljujući ljubavi prema kocki, kraj života dočekala u malom jednosobnom apartmanu u Francuskoj. Njezina izjava govori koliko joj je ljepota bila važna: “Žene imaju jednu misiju u životu – biti lijepe. Kada ostare, moraju naučiti lomiti ogledala. Nježno očekujem da umrem.”

Mary Pickford, Anna May Wong

Mary Pickford

https://wl-brightside.cf.tsp.li/resize/728x/jpg/745/3b4/dfe917541baa3549e9da4a45cc.jpg

Gladys Louise Smith profesionalno je bila poznata Mary Pickford, rođena 1892. godine u Torontu. Bila je kandsko – američka glumica i producentica čija je karijera trajala zavidnih 5 desetljeća. Pionirka je američke filmske industrije, a suosnivačica je Pickford–Fairbanks Studija i United Artists. Također je i jedna od 36 osnivača  Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Godine 1909. pojavila se u čak 51 filmu – gotovo jedan film tjedno! Udavala se čak 3 puta i imala dvoje posvojene djece s kojima je često bila u razmiricama.Nakon što se umirovila ubrzo je postala alkoholičarka čime je slijedila stope svog pokojnog oca.

Anna May Wong

https://wl-brightside.cf.tsp.li/resize/728x/jpg/05d/1ba/0695a256808d7b6ec2683b6cbb.jpg

Rođena kao Wong Liu Tsong, 1905. godine u Los Angelesu, smatra se prvom kinesko – američkom glumačkom zvijezdom u Hollywoodu. Također je smatraju prvom kinesko – američkom glumicom koja je postala međunarodno poznata. Njezina bogata karijera uključivala je razne umjetnosti: od tihog filma pa sve do televizije, pozornice i radija.

Sa 19 godina pobrinula se da javnost dozna za nju glumivši sporednu ulogu koja je privukla javnost. Film je zaradio preko 2 milijuna dolara, a ona je u to vrijeme bila u vezi s direktorom Todom Browningom. Ta veza bila je skandalozna u ono vrijeme – osim što su bili različite rase, Wong je bila i maloljetna. Kroz život je doprinijela pozitivnom imidžu kineskih stanovnika u Americi, posebice u doba pojačanog rasizma. Umrla je u 56. godini života uslijed srčanog udara.

 

Midas Widget

Ostavite komentar