Nisu bitne kile, nego kile – čega?!

Svi patimo od kilograma. Obične brojke na vagi koja zapravo ne govori puno. Brojka koja čak unutar par sati može puno varirati. Koliko je ta brojka zaista bitna?

Naše tijelo sastoji se, u grubo, od kostiju, vode, masti i mišića. Kosti uglavnom teže oko 2-3kg, tako da ona –„imam teške kosti“ – ne drži vodu. A što se vode tiče, ona cirkulira kroz nas i nemamo je stalno u istoj količini.
Iz toga proizlazi da se naši kilogrami svode na masti i mišiće. Kao što smo objasnili u prošlotjednom članku, cilj nam je svima (čak i ako tog nismo svjesni) imati što manje masnog tkiva, a što kvalitetniju mišićnu masu (jer smo onda čvrsti, zategnuti, bez celulita, škembice, kolesterola, itd).

Problem nastupa kad, u želji da skinemo te čuvene kilograme, krenemo na dijetu i počnemo se odricati svega i svačega te gladovati. Time usporavamo metabolizam i ono malo što jedemo nam se počne primati i pohranjivati u masno tkivo. Naizgled mršavimo i sretni smo kad vidimo manju brojku na vagi, a ne znamo da ono što gubimo je voda i mišićna masa, koje ne bismo smjeli gubiti. Rezultat – umor, pad imuniteta, razdražljivost te, naposlijetku, odustajanje od dijete i poznati yo-yo efekt. Zaključak – dijeta nema smisla.
E sad, koje je rješenje?
Uvesti u svoju dnevnu rutinu male zdrave navike koje nećemo shvaćati kao mučenje, već kao dio svoje osobne higijene i brige o sebi. Zdrav doručak, pet obroka dnevno, 2L vode, malo fizičke aktivnosti. Zaista, nije tako komplicirano. Svi to već i znamo, samo što nam djeluje „prejednostavno da bi bilo istinito“ pa tražimo brza “čudotvorna” rješenja koja nas ne dovode do dugoročnih rezultata.
Naš savjet – prestanite se zamarati kilama i počnite voljeti i poštivati svoje tijelo i informirajte se o tome kako uklopiti zdrav i aktivan način života u svoju rutinu. Ako vam treba pomoć oko toga – tu smo! Rado ćemo vas informirati i savjetovati i motivirati i dovesti do željenog rezultata. Pišite nam na yvonnevrnoga@gmail.com ili zovite na 0989429172.

Ostanite nam lijepi, zdravi i pametni!

Napisali: Yvonne Vrnoga Gregorio i Ivo Begić

Midas

Ostavite komentar