Mijenjate li redovito pidžamu?

Ako istu pidžamu nosite previše dugo možete ugroziti svoje zdravlje i izazvati niz dermatoloških problema. Upravo zbog toga stručnjaci su otkrili koliko dana je zaista preporučljivo da je nosimo. Dosadašnje statistike pokazuju da prosječna dužina vremena tokom kojeg žene nose pidžamu je 17 dana, dok je muškarci peru nakon 13 dana korištenja.

Od 2.500 žena koje su sudjelovale u istraživanju, skoro polovina je kazala da je glavni razlog što ne mijenjaju pidžamu dovoljno često činjenica da često zaborave koliko večeri su je nosile. S druge strane, većina muškaraca je navela da je ne peru svake sedmice jer “nose ono što im se prvo nađe pri ruci”.

Pa, da li bi je trebalo češće prati?

S obzirom na to da se tijekom noći znojimo i tako uklanjamo mrtve stanice kože, pidžama postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i skupljanje vaginalnih tečnosti, urina i drugih tjelesnih izlučevina.

Odgovor na pitanje koliko često bi trebalo prati zavisi od brojnih faktora i od stupnja vaše osobne higijene. Tehnički, unutrašnji dio pidžame je u dodiru s kožom te ga možete promatrati isto kao donji veš. Međutim, ako se tuširate ili kupate prije nego što legnete u krevet, vaša pidžama neće biti tako prljava tako da je možete nositi nekoliko dana. U slučaju da ste bolesni, imate groznicu ili gripu, pidžamu bi trebalo prati svakog dana. Isto vrijedi ako boravite u pidžami preko cijelog dana, noseći je u kući umjesto odjeće.

Sigurno si možete zamisliti kako fino miriše nova pidžama po omekšivaču, kad je izvadite iz ormara. Činite to češće, bit ćete zdraviji i vaš borak u krevetu ugodniji.

M.Z.

Ostavite komentar