Manuela Picard:”Najčešće pogreške su kada djevojke još u djetinjstvu previše počupaju svoje obrve!”

manuela-picard2

Koje su najčešće pogreške mladih djevojaka kod čupanja obrva, što napraviti kada se previše isčupkaju obrve, da li je bolje čupkanje pincetom ili threading metoda, kako njegovati obrve i još mnogo drugih savjeta donosi nam Manuela Picard, vlasnica prvog hrvatskog Brow Bara specijaliziranog za njegu, čupanje i oblikovanje obrva s koncem, drevnom metodom koja potječe iz Indije.

Manuela Picard je lider threading metode oblikovanja obrva u Hrvatskoj, a svoju ekspertizu i iskustvo je gradila u Londonu gdje je threading tehniku učila 10 godina i prije 5 godina ovakav pristup njege obrva popularizirala u Hrvatskoj. Korisnice njenih usluga su bile mnoge svjetske zvijezde poput Sienne Miller, Christine Bleakley, Andrea Corr, Lilly Cole ….

manuela-picard3

Koje su najčešće pogreške kod čupanja obrva?

Najčešće pogreške su kada djevojke još u djetinjstvu previše počupaju svoje obrve odnosno previše ih isčupkaju ili kad doma pred svojim ogledalom čupkaju sa pincetom. Bilo da je riječ o djevojčicama, djevojkama ili tinejdžericama, puno puta se događalo da te dlačice zapravo više nikada ne narastu ili ih naraste natrag samo 50% i to je to. Dakle, mogu si napraviti štetu već prvim putem čupkanja. Na izgled počupanih obrva veliki utjecaj ima ogledalo na kojem je vjerovatno svjetlo bolje s jedne strane, a lošije s druge strane i uvijek bude jedna obrva više počupana od druge. Također se pokazalo da je gotovo uvijek više oštećena obrva koja je bliže ruci kojom pisemo, odnosno desna obrva ako ste naravno dešnjak. I onda pokušavamo s lijevom to isto napraviti pa to ne odgovara, pa onda opet obrađujemo lijevu pa desnu i na kraju to ispadne kao šišanje šiški. Još malo, još malo i od lijepih debelih obrva nastanu dvije tanke crte. E sad velika je sreća ako nekome to naraste ispočetka opet sve međutim nakon jednog takvog čupkanja, recimo prvog konkretnog čupkanja treba nekad i do šest mjeseci da se obrve potpuno obnove odnosno izrastu.

Jeste li Vi napravili greške u svojim počecima čupanja obrva?

Ja sam dijete osamdesetih kad su se nosile tanje obrve, a to je bilo ono prvo čupanje pincetom. Moram priznati da više nikad nisu izrasle u potpunosti.

Kada djevojke započinju prema Vašem mišljenju sa prvim čupkanjem?

Pa danas se granica jako pomakla. Ja sam svoje obrve počupala valjda prvi put s 15 godina. Danas to počinje već s nekakvih 11, 12 godina. Da li to sad same počinju zbog hormonalnih promjena, jer prije ulaze u pubertet ili zato što je to sada u trendu, ovisi od djevojke do djevojke. Mi smo Kim Kardashian generacija u kojoj je sve presavršeno,  pre Instagram dostupno, a mlade djevojke su podložne trendovima pa sada započinju i sa šminkanjem, farbanjem puno ranije. Što smo možda mi nekad radili sa 18 one to rade već sa 12 na žalost.

Koja je Vaša uloga u svemu tome?

Sve više i više mama dolaze sa svojim kćerkama na prvo čupanje. Koliko god to bilo minimalno ili konkretno ovisi o njima koliko one dopuste međutim vidjeli smo da je to jedna jako dobra solucija za mame i kćeri koje kasnije dođu poslije škole i to i onda ne diraju same, pa je i sam look obrava zadovoljavajući.  Mi sada to održavamo nekim tinejdžericama godinama i one imaju prekrasne obrve. Isto to vrijedi i za prve brčiće. Mi pomažemo kod nedostataka koje djevojkama u tim ranim godinama izuzetno smetaju, zbog koji ih zadirkuju u školi  recimo ako imaju monobrow koji kada se počisti bar malo malo između obrva, to već puno znači. I više nisu meta zadirkivanja.

Kako sanirate posljedice prečupanih obrva?

Što se mene tiče najbolje je ne čupati ih. Znači jednostavno kada se dogodi da se obrve prečupaju pustiti ih barem dva mjeseca da rastu bez ikakvog čupkanja, popravljanja i slično. Mogu doći kod nas da vidimo dali su u fazi u kojoj se može nešto napraviti. U međuvremenu najprirodnija stvar koju ona može napraviti je kupiti ricinusovo ulje. Znači ako je djevojka mlađa, ricinusovo ulje će joj još uvijek možda pomoći koje zapravo obnavlja folikulu dlake i samu dlačicu čini debljom, a time i može prekriti nedostatke odnosno rupe koje su se napravile. Druga stvar su serumi koji su dostupni na našem tržistu, od jeftinijih do skupljih.

O kakvim serumima je riječ? Navedite neke serume koji bi se mogli koristiti.

Obično su to serumi i za obrve i za trapavice. U većini slučajeva se mogu koristiti za oboje. Oni za obrve ponekad se koriste i za trepavice, a oni za trepavice odgovaraju njezi obrva. Nema neke velike razlike. Što su nekakve pristupacnije cijene prirodniji su i uvijek su na bazi ricinusovog ulja, vitamina, peptida. Što su skuplji to sadrže više kemijskih svojstava, neki su čak bazirani na lijekovima gdje se vidi razlika doslovce nakon dva do tri tjedna. Mi u salonu imamo serume, cijene nisu previsoke, isprobali smo ih, klijentice su nam jako zadovoljne i stvarno smo nekima uspjeli vidno popraviti look, vidi se velika razlika u rastu.

Koliko su učinkoviti takvi preparati za osobe koje čupaju svoje obrve možda već 20-ak godina?

Može se napraviti jedan mali pomak. Ne dramatičan, ali za bar 30-ak % se može napraviti pomak što puno znači. Onda kada se još malo pofarbaju dobiju malo na volumenu.

Kako se koriste ti preparati?

Obično se preko noći koriste. To je ono zadnje sto se stavlja prije spavanja i obično jako dobro djeluje i uvijek ih je potrebno samo jednom dnevno stavljati.

Kakve su cijene?

Cijene se kreću od nekakvih 250 kn do čak 1500 kn. Vjerojatno se mogu naći preparati i za manje od 250 kn. Ono što ja preporučam mlađim djevojkama i ženama koje si ne mogu priuštiti serum od 750 kn da si kupe riconusovo ulje, međutim to je jedan dugotrajan postupak za koji je potrebno strpljenja najmanje 6 mjeseci do godinu dana. Jer  to je prirodno i treba vremena.

Gdje se takvi serumi mogu kupiti?

Serume obično možete kupiti kod nas, u specijaliziranom Brow Baru. Može se kupiti u većim parfumerijama, čak ljekarnama. Postoje čak i na recept samo, nisam sigurna da li je to kod nas uvedeno u praksu.  Latisse je najbolji proizvod prema mom mišljenju, ali ga još kod nas nema. U Americi je jako popularan, ali preskup, nekih 200-300 dolara, međutim, može se dobiti na recept. Zapravo je namjenjen ženama koje su izgubile obrve u kemoterapijama.

Kako izgleda kod Vas tretman?

Za Brow Bar se nije potrebno  naručivati, traje 10 do 15 minuta. Poanta je da je usluga dostupna svima, pogotovo mladim majkama, zaposlenim ženama koje se ne mogu naručivati. Dakle, tretman je dostupan svima, cijena je 80-ak kuna, a efekt traje mjesec dana.

Koja je zapravo razlika izmedju čupanja obrva pincetom i threadinga?

Znanstvene dokaze nemamo zašto je threading bolji od čupanja pincetom međutim iz iskustva znam da se pincetom čupa obrva iz korijena i ne može se dobiti željena preciznost jer se pincetom čupaju samo one veće dlačice obzirom da je to metoda jedna po jedna obrva. Koncem se može počupati jedna dlačica i 10 dlačica u istom potezu i čupkaju se i one jako sitne dlačice tako da je cijelo to područje koje se čupa puno čišće i dobiju se savršenije linije. Manje je stresa za kožu, nema reakcija, crvenila i efekt duže traje. Ja bih rekla da je threading brža metoda koja bolje pročisti, efikasnija je i konkretnija.

Koje se boje koriste za bojanje obrva i kome se preporučuje bojanje?

Boje koje koristimo su specijalizirane boje za obrve i trapavice. Oftalmološki  su priznate,to nisu kao boje za kosu. Te boje nemaju amonijak, koristi se samo tripostotni hidrogen. Ne uzrokuju peckanje i nemaju miris, ništa što bi iritiranlo kožu tako da do sada nismo imali nikakvih neugodnih iskustava. 90% žena može pobojati  svoje obrve, čak i od onih najtamnijih do najsvjetlijih zato što se pobojaju i one vrlo sitne dlačice koje mi zapravo i ne vidimo te se dobije jedna vizualna punoća vizualna kao da su premazane sa sjenilom. Obrve izgledaju gušće.

Koliko traje farbanje obrva?

Maksimalno 5 minuta i efekt je 3 do 4 tjedna, isto kao i kod obrva. Mi koristimo 5 različitih  boja ovisno o boji same dlačice. Nikad ne stavljamo samo crnu, crnu nikad ni ne koristimo nego nijanse od tamno plave do tamno smeđe.

Što se može napraviti kod žena koje su izgubile dlačice dugotrajnim čupkanjem?

Prvi korak je threading da se počupa višak. Bojanje je drugi korak. Treći korak je da pokušaju par mjeseci ne čupati i pustiti dlačice da rastu. Prirodno, serumima, kako god se dogovorimo i četvrti i zadnji korak, ako ništa drugo ne funkcionira onda se može raditi microblading odnosno japansko iscrtavanje. Microblading je dosta populariziran u zadnjih 5 godina iako ja to radim izričito samo ako je potrebno.

Obzirom da efekt iscrtanih obrava traje oko godinu dana, da li u međuvremenu izrastu obrve?

Može se desiti da međuvremenu naraste nešto malo dlačica pa to bude super. Ali većinom kad se jednom napravi iscrtavanje, stalno se mora korigirati. Ako osoba iscrttanih obrva želi izaći iz japanskog iscrtavanja, onda je potrebno samo pustiti da rastu, a iscrtavanje nestane nakon 2 i pol godine.

U kojoj mjeri muškarci dolaze na tretmane obrva?

Ima ih, sve više i više. Čak i stariji muškarci dolaze koji imaju izuzetno velike i široke obrve.

A.M.

Midas Widget

10 Komentara on this article. Feel free to join this conversation.

 1. Olivera 09/28/2016 u 15:40 - Reply

  Ja sam počela kasno,čak krajem srednje škole i nisam još probala threading pa bih baš voljela

 2. Kristijana 09/28/2016 u 19:01 - Reply

  Ovaj tretman si vec dugo zelim, jer sam si samostalno i neprofesionalno predugo sama cupala obrve i definitivno to vise nije oblik koji zelim. Sad ih ‘pustam’ vec neko vrijeme u nadi da cu uskoro dobiti profesionalni savjet i pomoc.
  Svakako mislim da lijepo oblikovane obrve uveliko doprinose ljepsem i skladnijem ukupnom dojmu.

 3. Matea 09/28/2016 u 20:15 - Reply

  Obrve sam pocela cupati sa 15 godina,a preferiram threading. Ljepse izgleda jer se obuhvate i one sitne dlacice i sve izgleda urednije. Malo vise boli,bar mene,ali izgleda ljepse i dlacice sporije rastu. 🙂

 4. Danijela Zaloker 09/28/2016 u 20:24 - Reply

  Ja svoje obrve čupam pincetom još od osnovne škole..moja sreća je u tome da su mi obrve dosta guste (debela dlaka) i nikad ih nisam uništila

 5. Jadranka 09/28/2016 u 21:02 - Reply

  Čupam obrve pincetom od osmog razreda osnovne i zasad ih još nisam uništila. Za čupanje koncem sam čula, ali nisam nikad isprobala

 6. Maja 09/29/2016 u 6:42 - Reply

  Obrve mi je prvi put počupala starija sestrična i to je bilo davno davno, u šestom razredu osnovne škole. Naravno, tada su u modi bile tanke obrve tako da sam ih dugo čupala tako i sad mi je zbog toga jako žao. Ricinusovo ulje postalo je prije godinu dana moj svakodnevni ritual njege tako da sam ih napokon uspjela “podebljati” i sad su taman spremne na Manuelin konac. Ne bojim se threadinga, čitala sam puno o njemu i mislim da je Brown bar baš pun pogodak i ono što je nedostajalo Zagrebu.

 7. Ana Marija Ferenc 09/29/2016 u 13:51 - Reply

  Obrve čupam pincetom od kraja srednje škole (znači 7-8godina). Threading nisam nikad isprobala, a voljela bih jer imam debele, guste obrve koje brzo rastu, a nemam hrabrosti sama otići na tretman.

 8. Ana 09/30/2016 u 21:54 - Reply

  Obrve sam prvi put pocupala s 18 godina. Prirodno su guste, tamne i brzo rastu. Do sada sam na threadingu bila nekoliko puta i jako sam zadovoljna. Lice mi je dobilo nov izraz i nije mi potrebna sminka. Rezultat je najbolji nakon zadnja dva cupanja jer su dlacice narasle na onim mjestima na kojima su bile precupane i obrve izgledaju kao da su nacrtane.

 9. Monika 10/01/2016 u 12:17 - Reply

  Počela sam čupati obrve početkom srednje škole. Imam guste obrve i tamne dlake pa se uglavnom mučim s oblikovanjem i održavanjem svojih obrva. Threading sam probala jednom i oduševila se – brzo, bezbolno, a rezultat me ostavio bez daha. Nikad nisam imala ljepše oblikovane obrve. U svakom slučaju bih odabrala threading! Svakome preporučam!

 10. Ratkica 10/02/2016 u 7:57 - Reply

  Obrve sam pocela cupati prije 35 godina i cupam ih pincetom. Oblik koji sada imam ne svida mi se i htjela bih promjenu – urednije, tamnije i gusce obrve.

Ostavite komentar