Maksim Mrvica u novom spotu sa šibenske Tvrđave sv. Nikole probudio slavenske bogove

11. studenoga 2019. – Renomirani hrvatski pijanist Maksim Mrvica snimio je spot za svoju dvije godine staru skladbu „Game of Thrones“ koji je od danas dostupan i moguće ga je pregledati na YouTubeu. Maksim Mrvica je sa svojim timom spot započeo snimati još početkom ljeta, a što potvrđuje činjenicu o uloženom trudu u ovaj video materijal zbog kojeg će Hrvatska nanovo zavrijediti besplatnu svjetsku reklamu.

Prema riječima režisera spota, intencija je bila upoznati lokalnu i svjetsku javnost sa zaboravljenim slavenskim panteonom starih paganskih bogova koji su formirali običaje i tradicije naših naroda od pamtivijeka.

„Game of Thrones panteon bogova se zapravo bazira na fikcionaliziranoj verziji zajedničkih arhetipova starih indoeuropskih paganskih bogova, tako da nam se ideja spajanja fikcije i stvarnostiu obliku naše priče učinila idealnom.Od njih više desetaka, odabrali smo pet: gospodara svijeta Svaroga, božicu proljetne radosti Vesnu, boga mraka i začetnik svega zla Crnoboga, ljutu boginju smrti, zime i podzemlja Moranu te zaštitnika gostoprimstva Radogosta“, tvrdi Mario Mlakar.

Naslov pjesme itekako je povezan s jednom od najpopularnijih televizijskih serija svih vremena čiju je tematiku do sada obradilo jako puno umjetnika. To je, kaže Maksim Mrvica, inspiriralo i njega budući da su dijelovi HBO-ove serije uz Dubrovnik i Split snimani i u Šibeniku. Na taj način rođeni Šibenčanin htio je poslati jasnu poruku pa je za svoju klavirsku izvedbu izrazite dinamike spot u cjelosti snimio na UNESCO-ovoj Tvrđavi sv. Nikole u Šibeniku koja je baš prije nekoliko mjeseci svečano otvorena za javnost.

„Za sve koji ne znaju, riječ je o pomorskoj tvrđavi koja se nalazi na samom ulazu u šibenski kanal. Kad sam bio dijete, pored nje sam često prolazio brodom. Svaki put sam je iznova gledao i promatrao. Vječno se divim tom arhitektonskom čudu neizmjerne kulturne vrijednosti“, izjavio je Maksim Mrvica dodavši kako je impresioniran glumcima, kostimografijom i šminkom koji su se harmonično stopili s interijerom tvđave.

Prije nešto više od deset godina održao sam koncert na tvrđavi i sa sigurnošću mogu kazati kako mi je to bio jedan od najdražih nastupa u karijeri. U to dobatvrđava još nije bila rekonstruirana, a ljudi su na taj  koncert dolazili brodicama što je tada dodatno uveličalo ambijent. Međutim, sada kada je tvrđava napokon u funkcionalnom stanju i otvorena za javnost sve ću učiniti da za svoje Šibenčane ponovno organiziram koncert na njoj“, dodao je.

Na spot Maksima Mrvice snimljen na renesansnom biseru kulture osvrnula se i ravnateljica Javne ustanove PrirodaŠibensko-kninske županije, mr.sc.,Anita Babačić Ajduk koja upravlja tvrđavom i koja je proteklih mjeseci rukovodila čitavim projektom prve faze neophodnih radova kako bi se ona uopće mogla staviti u funkciju te započeti s održivim razvojem u pogledu svojih turističkih, kulturnih i ekonomskih potencijala.

„Osim što se ponosimo našim Maksimom, ovog smo puta i sretni što je izabrao baš Tvrđavu sv. Nikole za snimanje spota i na taj način održao kontinuitet lijepe priče o ovoj UNESCO-ovoj znamenitosti po kojoj su naš grad i županije već globalno prepoznati“, kazala je je mr.sc. Anita Babačić Ajduk dodavši kakou dogledno vrijeme očekuje udovoljavanje tehničkih uvjeta na tvrđavi, a zbog čega će stanovnici Šibensko-kninske županije moći osvježiti uspomene i nanovo uživati u izvedama Maksime Mrvice na „morskom čuvaru Šibenika“.

 

 

 

 

 

 

Midas Widget

Ostavite komentar