Kuhano vino grije tijelo i čuva srce

kuhano vino

Mada se trenutno nalazimo pod utjecajem tople fronte, a gotovo je sredina listopada, valja razmišljati o danima koji nam se bliže, puni magle, vlage i niskih temperatura. Nekoliko je napitaka karakteristično za takvo doba godine, a jedno od njih je kuhano vino.
Opće je poznato da kuhano vino pozitivno utječe na zdravlje. Djeluje kao tečni antioksidans i štiti srce i krvne žile. Uz to sprečava upalne procese u tijelu, a pozitivan utjecaj ima i na povišen krvni tlak.
Ovaj magični napitak može biti upotrijebljen i za ublažavanje simptoma prehlade. Koristan je i u slučaju usporenog metabolizma kao i kod smanjenog libida. Također, i začinsko bilje koje se u njega ubacuje igra značajnu ulogu u ljekovitosti ovog pića.
Djelovanje – Postotak alkohola u kuhanom vinu je 7 do 10 posto. Zbog šećera koji se dodaje prilikom kuhanja, ovo piće se brže apsorbira u crijevima, te brže ulazi u krvotok. Četvrtina litre ima oko 20 g čistog alkohola.
Naš organizam može probaviti samo 0,1 g za jedan sat po jednom kilogramu tjelesne mase. Znači, jednom muškarcu koji teži 80 kilograma potrebna su dva i po sata. S druge strane, ženi od 60 kilograma trebaju tri sata kako bi svarila alkohol iz 2,5 dl vina.
Zanimljivo je da kuhano vino prosječno sadrži 80100 kalorija. To je jedan od razloga zašto nije preporučljivo piti ga u većim količinama.
Ljekovitost – Kuhano vino kao lijek je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca sprječava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.
Topli napici imaju pozitivan efekt na razne oblike respiratornih infekcija. Tako je i kuhano vino lijek protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka. Oni mu daju još efikasnije djelovanje.
Cimet i karanfilčić imaju jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje, pa dezinficira grlo i ždrijelo. Tako kuhano vino pruža pomoć za kašalj, kao i za upalne procese.
Obuzdava kolesterol – Ovaj moćni napitak popravlja nivo kolesterola u krvi, ali samo ako ga koristite umjereno. Dnevno je jedna šalica kuhanog vina sasvim dovoljna. Ta zapremina sadrži dovoljnu količinu polifenola, koji ima pozitivan utjecaj na organizam.
Kuhano vino čuva srce i krvne žile koje ujedno čini elastičnijim kao i vezivno tkivo. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutralizira bakterije u našim ustima i tako čuva zubnu caklinu. U zimskom periodu nas i grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju.
Stoga, kad nam uskoro stignu hladni dani sjetite se prednosti kuhanog vina ali i upozorenja da ni sa čim, pa ni kuhanim vinom, nije dobro pretjerivati.
M.Z.

Ostavite komentar