KOLIKO VODITE BRIGU O SVOM JASTUKU?

Dok redovito čistimo plahte, pokrivače, često zanemarujemo jastuke. Uzmimo u obzir da u krevetu provodimo 1/3 svog života  i stoga je od izuzetne važnosti da obratimo pozornost na čistoću prostora za spavanje.

Evo zašto biste često trebali prati jastuke:·

Prema raznim stručnjacima, jastuk bismo trebali prati svaka tri mjeseca, a jastučnice svaka tri tjedna. Zašto? Jastuci su omiljeno stanište bakterija i gljivica. Nečistoća, mrtve stanice kože i grinje prodiru u pukotine našeg jastuka. Akumulacija grinja prašine također je zdravstvena briga, što uzrokuje fizičke reakcije koje oponašaju alergije. Statistički gledano, dvije trećine svih alergičnih osoba osjetljivo je na prisutnost grinja – što znači teže alergijske reakcije. Mnogi alergeni prenose se zrakom i udišu. To nije slučaj s grinjama, simptomi koji prate prisutnost grinja prašine su obično najjači ujutro. Drugim riječima, ako su ‘alergijski’ simptomi pojačani u jutarnjim satima, problem može biti jastuk.  Jastuci punjeni umjetnim vlaknima mogu se prati u perilici rublja dok oni koji sadrže perje trebaju se kemijski očistiti kako bi se spriječila oštećenja.

Evo nekoliko dodatnih savjeta:

  • Zamijenite jastuke svakih šest mjeseci ako imate alergije.
  • Za one koji nemaju alergije dovoljna je zamjena jastuka jednom ili jednom u dvije godine.
  • Označite na kalendaru kada čistite jastuke i pokrivače. Zakažite sljedeći datum čišćenja za oboje kako ne bi zaboravili kada dođe za to vrijeme.

Ako sumnjate na probleme s alergijama, svakako zakažite termin za testiranje

Postoji brzi  način da testirate trebate li jastuke zamijeniti: preklopite jastuk na pola i na njega stavite knjigu ili neki drugi predmet slične težine. Kada pustite jastuk, a predmet odleti, jastuk je i dalje dobar za upotrebu. Ako ne, vjerojatno je vrijeme da si nabavite novi jastuk.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli JYSK Hrvatska (@jyskhr)

KAKO ODABRATI JASTUK ?

Jastuk koji najbolje odgovara vašim potrebama individualna je stvar. Odabir pravog jastuka jednako je važan kao odabir pravog popluna i madraca da bi se osigurao kvalitetan san. Spavanje s pogrešnim jastukom može uzrokovati glavobolju i pogoršanje bolova u vratu.

Važno je odabrati jastuk koji odgovara položaju u kojem spavate, pružajući pravu i potrebnu potporu vratu za vrijeme spavanja.

Kako odabrati jastuk?

JASTUK VAM TREBA DATI DOSTATNU I PRAVILNU PODRŠKU VRATA

Ako imate glavobolju, bolove u vratu ili napetost, važno je odabrati jastuk koji pravilno podupire vrat. S pravim jastukom mišići se opuste i disanje se normalizira.

Najbolji položaj za spavanje onaj je u kojem vaš vrat “leži” u neutralnom položaju. Vaša glava mora ležati ravno kao nastavak kralježnice.

POLOŽAJ U KOJEM SPAVATE ODREĐUJE VRSTU JASTUKA KOJA VAM JE POTREBNA

Glavna je svrha jastuka da podupire vrat i glavu dok ležite u krevetu. Položaj u kojem spavate diktira vrstu jastuka koji će vam pružiti pravu potporu. Kada odaberete jastuk za bolove u vratu, trebate promisliti o tome kako točno ležite u krevetu dok spavate.

  • Ako je vaš omiljeni položaj spavanja na boku, trebate odabrati visok jastuk. Jastuk mora poduprijeti vaš vrat na način da vaši vratni kralješci leže vodoravno s podom.
  • Jastuk koji nije previsok dobar je izbor ako spavate na leđima. Visok jastuk stvara pritisak u vrat što može dovesti do napetosti mišićnih vlakana. Jastuk mora biti dovoljno visok da podrži prirodnu krivulju gornjeg dijela kralježnice.
  • Spavanje na trbuhu zahtijeva ravan jastuk. Ova pozicija za spavanje ne preporučuje se jer se vrat i kralježnica pritom puno naprežu. To može uzrokovati glavobolju, iskrivljenost vrata i u konačnici bol u leđima.

NEMOJTE SPAVATI S VIŠE JASTUKA ISTODOBNO

Spavanje s više jastuka pod glavom može dovesti do povećanog naprezanja u vratu i poteškoća s disanjem. Zato je dobro spavati samo s jednim jastukom. Ako se probudite noću i još uvijek imate potrebu za spavanjem s više jastuka, trebate promijeniti jastuk. Ali ako ste pak u procesu zamjene jastuka, primjerice od niskog prema visokom jastuku, spavanje s oba jastuka može učiniti prijelaz puno lakšim.

ERGONOMSKI JASTUK OLAKŠAT ĆE VAM BOLOVE U VRATU

Ergonomski jastuk može biti dobar izbor ako patite od bolova u vratu. Standardni jastuk mijenja svoj oblik tijekom noći. To znači da se odmorište glave mijenja, a vrat ne dobiva ispravnu potporu koju treba dok spavate. Ergonomski jastuk će zadržati svoj oblik tijekom noći, a svojim oblikom će podržati vrat u svojem prirodnom položaju.

Bogatu ponudu jastuka po pristupačnim cijenama možete naći u JYSKu koji je pripremio i detaljan vodič kroz jastuke.

Midas Widget

Ostavite komentar