Koliko čokolada stvarno utječe na vaše zdravlje?

Ako već sada osjećate grižnju savjesti, moramo vam reći da slatke poslastice nisu potpuno loše za zdravlje vaših crijeva. A to možemo zahvaliti skromnom kakao zrnu.

Dr. Naila Arebi, gastroenterolog u bolnici St. Mark, objasnila je da čokolada može imati neke iznenađujuće zdravstvene prednosti.

Arebi kaže da čokolada, daleko od toga da je potpuno nezdrava, može donijeti neke prednosti našim tijelima zahvaljujući kakao zrnu. ‘Fermentacija u zrnu i naknadna ekstrakcija generiraju kakao maslac i oslobađaju različite vitamine i minerale kao što su kalij i antioksidansi’, objašnjava ona.

‘Kakao zrna također sadrže dopamin, feniletilamin i serotonin, kemikalije sa snažnim antidepresivnim svojstvima koje su također zdrave. Osim toga, teobromin je još jedna komponenta kakao zrna i ima svojstva poput kofeina.’

Arebi kaže da se mnogo više zdravih kemikalija oslobađa kada čokolada fermentira u našim crijevima, navodeći istraživanja koja su pokazala da su antioksidanti koji se oslobađaju slični onima u zelenom čaju.

Ali, kao i kod mnogih drugih namirnica, određene vrste su bolje za nas od drugih. Nema baš prevelikih zdravstvenih prednosti mliječne čokolade jer je mliječna čokolada obrađena i stoga neće biti optimalno prihvaćena od naših crijevnih bakterija.

Čista čokolada ili tamna čokolada je dobra i ona je vrsta koja ima gore navedene prednosti. Kada se čokolada obradi, to postaje loše za nas. Prerada uključuje dodavanje šećera i različitih oblika mliječnih proizvoda, uključujući kremu i kondenzirano mlijeko.

I naravno, šećer i mliječni proizvodi mogu utjecati na crijeva – osobito ako imate problema s probavom kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Dr. Arebi kaže da oba mogu pridonijeti nadutosti i prekomjernom vjetru za one s osjetljivim želucima.

Šećeri uzrokuju višak fermentacije u crijevima i doprinose nadutosti i prekomjernom vjetru. Ljudi koji su netolerantni na laktozu trebali bi biti u stanju tolerirati većinu tamnih čokolada, ali bi uvijek trebali čitati sastojke u slučaju da postoje okusi koji sadrže laktozu.

Dakle, da zaključimo, tamnija čokolada je najbolja opcija (čokolada s najvećim sadržajem kakaoa). Ali ipak, imajte na umu da sve treba konzumirati umjereno.

Ostavite komentar