Koje su to razlike između muškog i ženskog mozga?

Jeste li se kad zapitali ‘Kako da privučem baš tog muškarca u vezu?’ Postoje li neurološke razlike između muškaraca i žena?
Ili su razlike između muškaraca i žena samo kulturološke? A ako jesu, stereotipiraju spolove i time čine nepravdu svakom od nas kao prepoznatljivom pojedincu?

Neuroznanstvenici istražuju razliku između muškog i ženskog mozga i pokušavaju vidjeti da li postoje velike razlike između muških i ženskih osobina. Pronašli su brojne strukturne elemente u ljudskom mozgu koji se razlikuju između muškaraca i žena. Na primjer, desna i lijeva hemisfera muškog i ženskog mozga nije postavljena na isti način. Žene imaju tendenciju da imaju verbalne centre na obje strane mozga, dok muškarci imaju verbalne centre samo na lijevoj polutki. Kao rezultat toga, djevojke imaju tendenciju da imaju prednost kada je riječ o raspravama o osjećajima i emocijama, a oni imaju tendenciju da imaju više interesa u razgovoru o njima.

Istraživači su također istražili različite kemijske učinke na mozak testosterona kod muškaraca i estrogena i progesterona kod žena. Međutim, čini se da su precijenili ulogu tih hormona na određivanje muških i ženskih karakteristika i ponašanja. Na primjer, dok je testosteron povezan s agresijom, ne nudi univerzalno objašnjenje za ponašanje muškaraca. U stvari, svatko, bez obzira na spol, može biti konkurentan ili agresivan, ali muškarci i žene u različitim kulturama mogu imati različite načine izražavanja onih obilježja utemeljenih na društvenim normama. Velika odstupanja od hormonskih razlika jednostavno su da dječaci ponekad trebaju različite strategije za oslobađanje od stresa od djevojčica.

Lise Eliot, profesor neuroznanosti na Medicinskom fakultetu u Chicagu i autor Pink Braina, Blue Brain, kaže: ‘Ljudi kažu da su muškarci s Marsa, a žene s Venere, no mozak je neuobičajeni organ. Prosječno u mnogim ljudima postoji spolna razlika u strukturi mozga, ali mozak pojedinca vjerojatno je upravo to: pojedinac, s mnoštvom značajki’, kako je izvijestio New Scientist u 2015.

Budući da smo društveno biće i naš mozak se formira unutar kulture, naš način gledanja kao muškaraca i žena je utisnut kulturnim okruženjem u kojem smo odrasli. Kulturne definicije prikladne za muškarce i žene utječu na osobnost i karakteristike koje dječaci i djevojčice razvijaju.

Evo nekoliko zajedničkih pretpostavki o muškom i ženskom ponašanju:

Muškarci manje izražavaju emocije, dok su žene često pretjerano emocionalne.
Žene se brinu za djecu više od muškaraca, dok muškarci brinu o praktičnim pitanjima više od žena.
Većina tih stereotipa stavlja muškarce i žene na suprotstavljene strane. Činjenica da društvo podupire ove predrasude ih jača, ali ih ne čini točnim.

Muškarci i žene su sličniji nego što su različiti.

Izvor: Cover Style

Midas Widget

Ostavite komentar