Kako si pomoći kod trzajne ozljede vrata?

Terapija i pristup liječenju takve ozljede zavisi o stanju pacijenta, stupnju ozljede, starosti ozljede i mnogim drugim faktorima.

Poliklinika Medical Body Balance za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sa fizikalnom terapijom, ortopedijom i traumatologijom, pokriva cjelokupan spektar osnovnih i specijalnih fizioterapijskih tehnika te surađuju sa doktorima fizijatrima, ortopedima, neurolozima, radiolozima, kiropraktičarima i nutricionistima. Kombinacijom manualne terapije, dekompresijske terapije, ciljanih vježbi i specijalnih fizioterapijskih tehnika u poliklinici liječe i ublažuju bolna stanja u cijelom lokomotornom sustavu. Vlasnik i ravnatelj poliklinike, Velibor Viboh, dipl. physioth., službeni je fizioterapeut Hrvatske DAVIS CUP reprezentacije i naše najbolje tenisačice Donne Vekić.

Pitali smo fizioterapeuta Davida Milinkovića, člana stručnog tima poliklinike Medical Body Balance kako je prema NKT protokolu kod mlađeg pacijenta tretirao trzajnu ozljedu vrata.

‘Klijent se naručuje u naš centar na pregled i žali se na bol u lumbalnoj i cervikalnoj kralježnici. Bol se ne spušta niz noge ili ruke već je prisutna na lokalnoj razini. Kroz detaljnu anamnezu saznajemo da je prije nekoliko godina imao prometnu nesreću te je došlo do trzajne ozljede vrata. Nakon 10-ak dana od nesreće odrađen je rehabilitacijski program. Bol se smanjila i prestala.  Međutim, nakon nekoliko mjeseci javlja se bol u cervikalnoj kralježnici, a nedugo zatim i u lumbalnoj. Simptomi su prisutni i do dolaska u naš centar gdje klijenta testiramo po NKT protokolu.

NKT (neurokinetička terapija) je dijagnostičko-terapijska tehnika pomoću koje otkrivamo kompenzacijske mehanizme koji uzrokuju pojavu simptoma. U ovom slučaju našem klijentu trzajna ozljeda vrata u prometnoj nesreći aktivirala je zaštitni mehanizam te je centar u mozgu koji je zadužen za koordinaciju i automatizaciju pokreta promijenio način aktivacije mišića. U ovom slučaju NKT protokolom otkriveno je da su mišići stražnje strane vrata postali zaštitno preaktivni, a na račun toga mišići uz kralježnicu u lumbalnoj regiji postali su inhibirani, odnosno smanjeno aktivni. Također, zbog trzaja koji je utjecao i na ligamente, nuhalni ligament je zaštitnički postao preaktivan dok je interspinozni ligament u lumbalnoj regiji posljedično postao smanjeno aktivan. Pojednostavljeno, da bi zaštitio vrat i normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu mozak našeg klijenta je pojačao aktivnost vrata, a ugasio aktivnost lumbalne regije.

Problem je što mozak nije prepoznao da je „opasnost“ prošla te je ostavio zaštitni obrazac trajno. Kako je vratni dio “radio “previše posla, a lumbalni premalo bilo je pitanje vremena kada će se javiti problemi. Umjesto da tretiramo simptome odredili smo točan uzrok problema te smo klijentu dali točno određen individualizirani program koji će provoditi kako bi vratio optimalne „ zdrave“ obrasce.  Riješivši uzrok problema trajno smo riješili i posljedicu.  Pacijentu je već nakon nekoliko dana bilo bolje, a kroz uredno provođenje programa bol je u potpunosti nestala.

Imajte na umu da bi u istom scenariju trzajne ozljede različiti ljudi imali različite obrasce stoga je rehabilitacija po samoj dijagnozi nepotpuna odnosno potreban je individualni pristup svakoj pojedinačnoj problematici.’, naglasio je Milinković.

Kako bi u Novu Godinu ušli bez bolova u vratu i bilo kakvih bolova, zahvaljujući Poliklinici Medical Body Balance, darujemo vas sa pregledom kod Doc. prim. dr. sc. Ide Kovač, dr. med., specijalisticom fiziklane medicine i rehabilitacije:) Stoga nas pratite na našoj Facebook stranici!

Midas Widget

Ostavite komentar