Kako naći onog PRAVOG?

Jeste li si kada postavili pitanja poput:  ‘Zašto svi moji pokušaji da sačuvam vezu završi prekidom?, Imam li možda previsoke standarde?’ Istina je da se svi u sebi borimo sa svojim vlastitim demonima kada je u pitanju pronalaženje i održavanje ljubavi. Međutim, postoje određeni obrasci koje nosimo sa sobom, a koji se temelje na našoj prošlosti i koji nas često vode do istih odnosa. Dobra je vijest da, ako budemo otvoreni i spremni istražiti ove obrasce i saznati odakle dolaze, možemo preuzeti veliku moć nad našim romantičnim životima. Možemo promijeniti našu romantičnu sudbinu i uživati ​​u zdravijim i za nas ispunjavajućim odnosima.

Razumijevanje i mijenjanje nezadravih navika uključuje proučavanje naše prošlosti. Prva stvar koju možemo učiniti jest istražiti naša prva iskustva u prošlosti. Prošla iskustva služe nam kao modeli, a upravo to bi trebalo prekinuti i pružiti svakom novom iskustvu priliku za nešto novo, a ne da na osnovu starih iskustava gradimo iste misli, ista razmišljanja, očekivanja.

Na primjer, roditelj koji je bio povremeno dostupan ili emocionalno sebičan prema svom djetetu može to dijete ostaviti s tjeskobnim osjećajem. Možda se osjećalo zabrinuto, kao da se moralo dobrano potruditi kako bi bilo primjećeno. Kao rezultat toga, taj osjećaj nesigurnosti često projicira prema partneru, vjerujući da mora zavrijediti njegovu ljubav, često predviđajući razočaranje ili odbijanje.

Načini na koje smo bili tretirani kad smo bili mladi vode nas prema određenom načinu uspostave distance koja nas ‘štiti’, ali nastavlja služiti kao prepreka u našim odnosima s odraslim osobama. Razumijevanje naših prilagodbi i uzorak privrženosti može nam dati vrijedne informacije o tome što donosimo sa sobom u naše odnose s drugim ljudima. Kako ova iskustva utječu na odabrane osobe ili načine na koje vidite partnera? Kako oni utječu na to kako djelujete u svojim odnosima?

Podupirete stari, negativni obrazac koji vas ostavlja u stanju koji vam je emocionalno poznat? Ljudi imaju tendenciju da ponovno stvaraju svoju prošlost u sadašnjosti i to odabirom, iskrivljavanjem ili izazivanjem partnera kako bi se uklopili u staru dinamiku i potvrdili negativne osjećaje koje ste dugo imali o sebi.

Važno je shvatiti razloge našeg ponašanja i mijenjati obrasce privrženosti i obrambene prilagodbe koje su bili mehanizmi preživljavanja u djetinjstvu, ali koji sada služe kao prepreke. Kada ste u stanju identificirati svoje uzorke privrženosti i raditi kroz neriješena pitanja iz svoje prošlosti, krećete se u pozitivnom smjeru prema formiranju sigurnih veza.

Izvor: Cover Style

Midas Widget

Ostavite komentar