Kako ispravno prati kosu?

Ako se nikada niste zapitali kako ispravno prati kosu, onda ste se sigurno zapitali kako to da vam kosa izgleda i osjeća se sjajno kada izađete iz frizerskog salona. Razlog tomu je što profesionalci znaju kako treba kosu prati i njegovati. Donosimo par najboljih savjeta za svilenu, sjajnu i lijepu kosu.

Kažu da lijepa i zdrava kosa počinje pod tušem. Njega kose izuzetno je važna, zato je bitno da je ispravno njegujemo. Evo kako ispravno prati kosu!
1. Manje je više: Izbjegavajte svakodnevno pranje (ili čak svaki drugi dan)

‘Većina mladih žena danas prečesto pere kosu!’ kaže Anthony Cole, vodeći stilist za profesionalnu njegu kose. ‘Tri puta tjedno dovoljno je za većinu tipova kose.’ Vaša kosa zapravo stvara više ulja kada ju prečesto perete.

2. Koristite filtriranu vodu

Koliko god opuštajući mogao biti tuš, izlaganje pramenova previsokim temperaturama ostavlja ih suhim i beživotnim (a da ne spominjemo brže izblijedjivanje boje). Poželjno je prati kosu toplom ili mlakom vodom. A, neposredno prije nego što izađete iz tuša, isperite ju hladnom vodom. Dok topla voda otvara kutikulu, hladna voda će je zatvoriti, što pomaže u blokiranju vlage i dugoročno koristi vašoj kosi.

Razmislite i o ulaganju u filtera za vodu. Filteri za tuširanje uklanjaju klor i sintetičke kemikalije koje se mogu naći u vodi za tuširanje. Ne samo da je filtrirana voda dobra za zdravlje kose, već je dobra i za vašu kožu.

3. Koristite nježni pritisak za masažu vlasišta i korijena vaše kose

Budući da zdrava kosa počinje na tjemenu, iznimno je važno nježno masirati korijen. Ne koristite nokte i ne masirajte vlasište oštro. Na vlasištu bi se to prirodno moglo osjetiti, a vlasište nije toliko prljavo kao što mislite. Prema tome, dva puta nježnog, neabrazivnog šamponiranja obično je dovoljno za čišćenje vlasišta. Ne morate žuriti s tim postupkom, posvetite jednu do dvije minute masiranju. Kao dodatni bonus, masaža će pojačati dotok krvi u vlasište, što može pomoći u poticanju rasta kose.

4. Odaberite šampon koji odgovara vašem tipu kose

Kao i kod njege kože, ovdje se radi o prepoznavanju vašeg tipa kose i odabiru formule koja će biti najprikladnija za vaše potrebe. Ako imate masnu kosu, razmislite o šamponu za pročišćavanje, ako imate suhu kosu, odaberite hranjivi šampon.

5. Ostavite regenerator da djeluje oko pet do sedam minuta

Za razliku od šampona, ne radi se o brzoj masaži i ispiranju. Možete umasirati regenerator od polovice kose prema dolje i umotati kosu u ručnik pet do sedam minuta.

6. Ručnikom osušite kosu i nastavite njegu sa zaštitnim sredstvom

Način njege kose nakon pranja od vitalnog je značaja za njeno opće zdravlje i izgled. Uvijek je dobro staviti neku vrstu zaštitnog sredstva za toplinu, posebno ako planirate kosu sušiti fenom. Ako planirate koristiti fen, nikad ga ne smijete koristiti na kosi koja je čak i blago vlažna. Kosa mora biti potpuno suha prije primjene takve topline.

Midas Widget

Ostavite komentar