Jestivo cvijeće za najljepši gastro doživljaj!

Cvjetna dekoracija na stolu je klasična i bezvremenska tradicija, ali cvijeće u zadnje  vrijeme sve češće viđamo i na tanjuru ili u čaši smoothieja.

Jestivo cvijeće koristi se u mnogim različitim stilovima kuhinje i može se naći na izbornicima širom svijeta.

Međutim, kod izbora cvijeća za dekoriranje hrane i deserata morate biti itekako oprezni, jer nisu svi cvjetovi sigurni za jelo. Ali kada već spominjemo jestivo cvijeće, neko može pružiti jedinstveno gastro iskustvo, obogatiti okus jela, a da ne spominjemo boje i estetiku pripremljenih salata, umaka, pića i predjela. Mnoga vrsta cvijeća ima i zdravstvene prednosti.

Poput primjerice hibiskusa. Hibiskus ima velike predivne cvjetove, obično raste u tropskim i suptropskim klimama širom svijeta. Postoje stotine vrsta hibiskusa, ali najpopularnija jestiva sorta je poznata kao roselle ili Hibiscus sabdariffa.

Iako se ponekad uzgaja isključivo za ukrasne svrhe, hibiskus je poznat po svojim kulinarskim i medicinskim primjenama. Cvijet možete jesti izravno iz biljke, ali se obično koristi za čaj, užinu, džem ili salate.

Mnoge kulture piju čaj od hibiskusa zbog njegovih ljekovitih svojstava.

Maslačak se smatra korovom, ali se koristi kao vrlo hranjivi jestivi cvijet. Cvijet mu je jestiv i sirov i kuhan, a može se koristiti za izradu raznih namirnica poput želea i vina. Odlično se slaže s kuhanom blitvom, špinatom i zelenim povrćem.

Lavanda ima prekrasan ljubičasti cvijet kojem se divimo zbog svoje posebne arome. Može se jesti svježa ili osušena i dobro ide uz različite sastojke, poput citrusa, bobičastog voća i ukusnog bilja.

Ne zaboravimo kraljicu cvijeća! Sve vrste ruža su jestive, ali one s najslađim mirisom vjerojatno će imati najviše okusa. Latice ruže mogu se upotrijebiti za ulijevanje tekućine s okusom ili dodavanje šećeru ili maslacu kako bi pojačali vaše omiljene recepte.

Nevenovi cvjetovi puni su C vitamina, a njegove sjemenke odličan su začin salatama. I tako možemo nabrajati unedogled, ali imajte na umu da je kod branja cvjetova bitno obratiti pozornost na njihovo organsko podrijetlo i paziti da nije tretirano kemijskim supstancama.


Izvor: Cover Style

 

Ostavite komentar