Je li stvarno bolje spavati u hladnoj sobi?

Ne razmišljamo često o temperaturi spavaće sobe, osim ako nije sredina kolovoza kada pokušavamo sve samo da nam postane ugodno. Ali korisno je da naše spavaće sobe budu hladne tijekom cijele godine. Ne samo da pomaže poboljšati kvalitetu našeg sna, već također može spriječiti bolesti i čak usporiti proces starenja!

Odmaranje tijekom noći glavni je prioritet svih nas, a u nastavku donosimo nekoliko prednosti održavanjem spavaće sobe hladnijom.

Prednosti spavanja u hladnoj sobi

Brže ćete zaspati
Kako se noćno vrijeme približava, naša tjelesna temperatura prirodno opada, što signalizira da je vrijeme da se usporimo i odmorimo. Čuvajući svoju spavaću sobu hladnijom, pojačavate prirodni instinkt tijela da spava. Ako je soba previše topla, potencijalno može blokirati taj signal te će vam trebati više vremena da zaspite.

Poboljšava kvalitetu spavanja
Vaša se tjelesna temperatura spušta neposredno prije spavanja i prirodno će se povećavati kad se približite budnosti. Ako ste se ikada probudili usred noći utopljeni znojem, znate koliko to može biti razarajuće. Ako svoju spavaću sobu održavate hladnijom i regulirate temperaturu tijekom noći, vidjet ćete da se poboljšava vaša opća kvaliteta spavanja. Također ćete potaknuti proizvodnju melatonina koji potiče san.

Potiče hormon protiv starenja
Kao što je gore spomenuto, niža temepratura potiče tijelo na proizvodnju melatonina. Osim što potiče san, melatonin je također moćan hormon protiv starenja.

Poboljšava razinu melatonina

Povećana proizvodnja melatonina pospješuje redovite menstrualne cikluse, utječe na bolje raspoloženje, gubitak težine i mnoge druge zdravstvene dobrobiti.

Spriječava metaboličke bolesti

Kada je vaša soba postavljena na optimalnu, hladniju temperaturu, melatonin koji vaše tijelo proizvodi pomaže vašem tijelu da sagori kalorije umjesto da ih pohrani.

Smanjuje rizik od bolesti

Osim što na hladnijim temperaturama tijelo sagorijeva više kalorija, povećava i osjetljivost na inzulin, što smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Niže temperature spavanja također utjrču na smanjenje glukoze, još jedan pokazatelj rizika od dijabetesa tipa 2. Budući da je melatonin moćan antioksidans za krvno-moždane barijere, pokazalo se da sprečava Alzheimerovu bolest i starenje mozga.

Spriječava nesanicu
Stresni dan i preaktivan mozak nisu jedine stvari koje vas drže budnim noću. Studije pokazuju da ljudi koji pate od nesanice imaju tendenciju da imaju topliju tjelesnu tjelesnu temperaturu prije spavanja.

Diže raspoloženje

Postoji nekoliko načina kako spavanje u hladnim sobama može poboljšati vaše raspoloženje. Prvo i najočiglednije je da, budući da hladnija soba poboljšava kvalitetu vašeg sna, probudit ćete se odmorniji i osjećati se bolje. Nitko vas neće moći optužiti da vam je potrebna ‘dremka’ i da se ponašate poput mrzovoljnog djeteta!

Drugi razlog ima veze između melatonina i serotonina. Serotonin je poznato sredstvo za poboljšanje raspoloženja, a također preusmjerava na melatonin, što znači da se od njega pravi melatonin. Kad imamo dovoljno oba hormona u mozgu, odmorimo se bolje i osjećamo se sretnijima.

Smanjuje razinu stresa

Slično učincima povećanja raspoloženja na hladnijim temperaturama u spavaćoj sobi, također svaki kvalitetni san smanjuje stres.

Izvor: Cover Style

Midas Widget

Ostavite komentar