Jasmin miris za smirenje i ugodan san

Esencijalno ulje jasmina koristi se u aromaterapiji, a njegove mnogobrojne blagotvorne karakteristike otkrili su još stari Grci i Rimljani. Ulje jasmina je prirodni lijek za stres, osjećaj tjeskobe, depresiju, umor, menstrualne bolove i simptome menopauze.

Jasminov miris ima slične terapijske karakteristike kao i lijek valium, jer smanjuje osjećaj tjeskobe, a uz njega se i lakše zaspi, utvrdili su znanstvenici. Molekule ovog mirisa koji uđu u krv kroz pluća mogu zamijeniti lijekove za smirenje.

Znanstvenici su na miševima i ljudima testirali razne mirise kako bi utvrdili na koji način oni utječu na neurotransmitere čije djelovanje pojačavaju klasični lijekovi za smirenje. Pokazalo se da miris jasmina gotovo isto djeluje na funkcioniranje ovih neurotransmitera kao i valium.

Mnogi vjeruju da ni njegovo djelovanje afrodizijaka nikako ne treba zanemariti. O tome govori i kozmetička industrija, koja ovo ulje koristi u većini ženskih i u trećini muških parfema.
Izvorno kozmetika, ali i farmacija imaju svoje korijene u prirodi i njenim darovima. Danas se, zbog sve veće prisutnosti kemijskih sredstava u toj industriji, sve češće vraćamo izvornim, prirodnim preparatima i lijekovima.
M.Z.

Ostavite komentar