Hrana koju ne biste trebali jesti nakon tridesete!

Nezdrava hrana je nezdrava u bilo kojoj dobi, ali nakon tridesete tijela postaju sve manje sposobna tolerirati junk food. Možda ste već primijetili da vam određene namirnice smetaju više nego prije. Ili možda gledate na veliku trojku kao prekretnicu nakon koje ne biste trebali biti bezobzirni prema svom zdravlju.

Pametno je sada o tome razmišljati. Kako se približavate srednjim godinama, povećava se i rizik od razvoja određenih bolesti. Dijeta igra veliku ulogu u prevenciji raka, dijabetesa i srčanih bolesti, tako da uklanjanje nekih loših stvari što prije može uvelike povećati izglede da ostanete zdravi. Slijedi 8 namirnica koje nikada ne biste trebali jesti nakon što navršite 30 godina.

Jogurt s okusom

Jogurt u hladnjaku često držimo zdravim izborom, ali nažalost, aromatizirani jogurti imaju veliku količinu šećera u svakoj porciji – čak 47 grama! To je toliko šećera nego što bi itko trebao imati za cijeli dan. American Heart Association stavlja smjernice na 38 grama/dan za muškarce i 25 grama/dan za žene.
Umjesto toga, kupite običan ili grčki jogurt i pomiješajte u svježem ili sušenom voću kod kuće. Jogurt je izvrstan za vaše probavno zdravlje i dodavanjem vlastitih dodataka zapravo ćete dobiti prehrambenu korist od voća.

Soja

Ovdje je još jedan sastojak koji bi trebao biti zdrav, ali u stvarnosti nije ništa bolji od mesa koje pokušavate zamijeniti. Za početak, soja je vrlo genetski modificirana, a mi jednostavno ne znamo dugoročne učinke toga. Kratkoročno, soja može upaliti vaše tijelo i potencijalno ometati funkciju štitnjače.
Drugi problem sa sojom ima veze s njegovim fitoestrogenom, koji oponaša estrogen u tijelu. Zbog toga se soja posebno ne smije davati djeci koja još uvijek rastu. Ali iskreno, svima je bolje izbjeći. Postoji mnogo ukusnih alternativa za meso na bazi povrća ako želite smanjiti količinu životinjskih bjelančevina.

Sve sa slamkom

Evo jedne stvari o kojoj vjerojatno nikad niste razmišljali. Ako uobičajeno koristite slamku sa svojim napitcima, početi ćete razvijati linije i bore oko usta zbog potiskivanja potrebnog za usisavanje tekućine. Nakon dobi od 25 godina, kolagen u našoj koži počinje se kvariti, a to je kada ponavljajuće akcije mogu uzrokovati stvaranje bora.
Ništa neće spriječiti pojavu tih bora s vremenom, ali da li ih doista želite razviti u 30-im godinama? Korištenje slamke cijelo vrijeme učinit će da izgledate starije da ne spominjemo činjenicu da plastične verzije predstavljaju ozbiljnu prijetnju okolišu.

Uzgojene ribe

Nažalost, do 70% ribe koju ćete naći na tržnici je riba iz uzgoja. Bolje vam je da to izbjegnete jer su ribe koje se uzgajaju toliko pretrpane da jedu jedni druge izmetom. Njima se daje prehrana puna antibiotika kako bi se nadoknadila, kao i hrana posebno obojena kako bi obojila meso na način koji ga čini zdravim.
Ako ga imate u svom gradu, svježa riblja tržnica je uvijek bolji odabir za dobru morsku hranu. Ribar bi trebao biti sretan kada ga pitate o podrijetlu ribe i kako je nedavno uhvaćena.

Bijeli kruh

Možda kad ste bili dijete, bijeli kruh je bio jedina vrsta koju ste jeli. Ali sada ste odrasli, bijeli kruh je uglavnom nutritivno prazan. Bijelo brašno povećava šećer u krvi i ne sadrži gotovo ništa od vitamina i minerala prisutnih u pšenici. Bijeli kruh također ima manje vlakana od pšenice, i vjerujte nam – trebate više vlakana dok starite kako biste svoj probavni sustav održavali zdravim.
I kad smo kod toga, peciva predstavljaju isti problem – bez hranjivih tvari ili vlakana – a također imaju i tonu natrija. Čak i ako odabirete peciva s punim zrnom pšenice, vjerojatno ćete dobiti 565 mg natrija, što je više od četvrtine dnevnice.

Voćni sok

Kao dijete, vjerojatno ste svaki dan popili kutiju soka tijekom ručka  i nazvali ga voćem. Ali čak i kao odrasla osoba možete upasti u zamku misleći da je sok jednako zdrav kao i voće. Nije. Kada se sok ekstrahira iz voća, sva korisna vlakna ostaju iza sebe. Vlakna pomažu ublažiti brzinu kojom se šećer apsorbira u vaš krvotok, tako da će vas čisti sok pogoditi šećerom.
Većina komercijalnih sokova ima dodan šećer, daleko izvan onoga što je prisutno u samom voću. Oni su također često pasterizirani, što znači da su hranjive tvari osjetljive na toplinu uništene prije nego što proizvod dospije do polica.

Kupljena pečena hrana

Imate li kakva posebna sjećanja na pečene proizvode koje su s ljubavlju pripremili vaši roditelji ili djedovi i roditelji kod kuće? Kućno pečeni proizvodi su puno bolji od kupljenog u dućanu jer možete uživati ​​u svježe pečenim namirnicama, bez blagog kemijskog naknadnog okusa konzervansa.
Ne radi se o tome da su domaće namirnice super zdrave, ali komercijalno proizvedena pečena roba oslanja se na hidrogenirana ulja kako bi njihovi proizvodi tjednima izgledali svježe. Oni čak ne moraju navesti te štetne trans masti na etiketi, osim ako sadrže više od 0,5% proizvoda. Barem kod kuće, možete kontrolirati sastojke i vjerojatno ćete koristiti manje šećera i maslaca. Plus, imati ćete ljepše uspomene:)

Mikrovalne kokice s maslacem

Kako starimo, prirodno počinjemo razmišljati o tome kako se zaštititi od kognitivnog propadanja. Održavanje vašeg mozga aktivnim možete poboljšati tako da nastavite učiti nove stvari i igrati različite igrice sa zagonetkama. Ali dijeta također igra ulogu. Jedna posebno štetna hrana za vaš mozak je kokica iz mikrovalne pećnice.
Lažni maslac koji oblaže ta zrnca puna je trans masti, što negativno utječe na pamćenje. Oni doslovno uništavaju stanice i povećavaju upalu mozga. Za uzvrat je narušena proizvodnja omega-3 masnih kiselina u mozgu. Jedan poseban sastojak u ovom “maslacu”, diacetil, je poznati karcinogen. Plastični omotač unutar vrećice, koji se koristi da bi se lažni maslac zadržao na sebi, također je povezan s rakom.

Ovaj popis predstavlja samo dio siromašnog izbora hrane koji su danas dostupni na tržištu. Veliki proizvođači hrane uglavnom jeftino proizvode hranu,  dodaju tonu šećera, soli i masti kako bi dpbili bolji okus. Iako je potrebno više vremena da se kupi hrana i sve pripremi od nule, zamislite to kao ulaganje u sebe i svoje zdravlje. Nakon detoksikacije iz ugodne hrane prilagođene djeci, kladimo se da ćete još više uživati ​​u okusu domaće kuhinje.

 

 

Midas Widget

Ostavite komentar