Evo koliko vam je potrebno sati sna za mršavljenje!

Ne postoji univerzalni recept za mršavljenje, ali većina stručnjaka preporučuje kardio vježbe i vježbe snage, hranu bogatu hranjivim tvarima poput povrća, mahunarki, proteina radi kontroliranja razine stresa i dovoljno SNA! Spavanje se često previdi u preporukama za mršavljenje, ali to je sastavni dio za održavanje ravnoteže. Da bi bolje razumjeli ulogu spavanja kada se radi o mršavljenju prenosimo tvrdnje dr. Rizwane Sultana, asistentice profesora plućne skrbi i medicine spavanja na medicinskom studiju u Sveučilištu Texas.

Zašto je spavanje važno

‘Više od trećine odraslih Amerikanaca redovito ne spava dovoljno’, izvijestili su u 2016. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Biti odmoran važan je dio zdravlja jer pomaže vašem mozgu i poboljšava vaše emocionalno blagostanje i fizičko zdravlje, naglasili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Dok spavate, vaš mozak stvara nove putove koji vam pomažu da naučite i zapamtite informacije. Spavanje također igra ulogu u fokusiranju, donošenju odluka i razini kreativnosti. Imate li ideju koju želite provesti? Počnite sa spavanjem, a zatim krenite s realizacijom vaše ideje! Spavanje također blagotovrno djeluje na vaše srce i krvne žile, a nedostatak sna može dovesti do bolesti srca, bolesti bubrega i visokog krvnog tlaka.

Kako stanje sna utječe na vaše tijelo 

Osim što vaši kreativni sokovi teku i poboljšavaju pamćenje, san utječe i na sastav tijela. CDC je izvijestio da san pomaže uravnotežiti vaš hormonski profil, posebno hormone koji kontroliraju glad (ghrelin) i punoću (leptin). Ako ste lišeni sna, vaše razine grelina se povećavaju i razine leptina se smanjuju, što rezultira osjećajem gladi. Prema dr. Sultani, to će uzrokovati da jedete više nego što trebate. ‘Tijekom sna nastaju mnogi hormoni, uključujući hormon rasta, što rezultira rastom mišića’, kazala je dr. Sultana. Izlučivanje hormona rasta nije važno samo za ljude koji žele povećati mišićnu masu. ‘Ono potiče rast u djetinjstvu i pomaže u održavanju zdravog tkiva i mišićne mase tijekom odrasle dobi’, objasnila je.

Koliko sna je potrebno za mršavljenje

Prema dr. Sultani, trebali biste imati sedam do devet sati kvalitetnog sna svake noći ako pokušavate izgubiti težinu. To će vam pomoći izbjeći umor i dnevnu pospanost koja rezultira nemogućnošću vježbanja i nedostatkom motivacije. Također biste trebali pokušati dobiti tih sedam do devet sati noću, jer spavanje tijekom dana može imati poremećaj u normalnom cirkadijskom ritmu, što utječe na oslobađanje hormona tijela, kazala je dr. Sultana. Da biste poboljšali kvalitetu sna, kreirajte rutinu za spavanje i držite se nje, prilagodite sobnu temperaturu, izbjegavajte kofein nakon 10 sati, izbjegavajte masnu hranu i alkohol i izbjegavajte gledanje televizije u krevetu.

 

Midas Widget

Ostavite komentar