Drugi dan festivala Dani komunikacija započeo je voditelj kontroverzne kampanje Donalda J. Trumpa

Dupkom puna dvorana bila je znak da je slijedilo predavanje Brada Parscalea, voditelja kampanje Donalda J. Trumpa. Parscale je u Rovinju održao predavanje pod nazivom “The Future Of Data-Driven Advertising” u kojem je govorio o mogućnostima koje se pružaju s vještim upravljanjem podacima, a za koje smatra da su presudile o pobjedi na američkim predsjedničkom izborima.  Parscale je nedavno unaprijeđen u voditelja cjelokupne kampanje za 2020. godinu. To samo govori koliko je učinkovito vodio cijeli proces 2016. godine, a upoznao nas je s nekim alatima koje je koristio te važnosti oglašavanja na Facebook-u koji je postao vodeći oglašivački alat u toj spomenutoj kampanji. Parscale je otkrio kako su vještim segmentiranjem oglasa uspjeli utjecati na odluku neodlučnih birača i privući njihove glasove koji su bili ključni za pobjedu na izborima.

Napomenuo je kako su u kampanji kreirali 5.9 milijuna različitih verzija oglasa. Sav sadržaj unosili su u bazu te uz pomoć machine learninga dolazili do novih saznanja koja su koristila kreativnom timu, konstantno su učili što su više mogli.

Istaknuo je kako su real time data i social response putem digitalnih kanala omogućili formiranje političkih poruka na način kako nikada prije to nije učinjeno ni u jednoj kampanji. Parscale je istaknuo kako je pogrešno da odvojeni timovi rade na kreiranju sadržaja i prikupljanju podataka te definiranju ciljnih skupina. Nužna je suradnja i donošenje odluka na temelju dobivenih podataka.

Zanimljivo i duhovito predavanje uz podršku Hrvatske turističke zajednice održala je i iPhoneova Siri, točnije Susan Bennett koja stoji iza poznatog glasa. Susan je 2005. godine snimala niz fraza, rečenica i riječi ne znajući kako će u budućnosti, točnije krajem 2011. godine čuti svoj glas na svakom iPhone uređaju. Čak i nakon što je saznala da je njen glas odabran za svjetski poznatu aplikaciju, trebalo joj je 2 godine da izađe u javnost i predstavi tko je. Nakon toga održala je niz intervjua i bila gošća u mnogih emisijama i talk show-ovima. Obogatila je govor imitirajući Siri te druge ličnosti i možemo samo reći da je fantastična!

Maja Kos

Ostavite komentar