Božićne preporuke Naklade Ljevak!

Blagdani su pred vratima, božićna groznica sve nas trese, a stres oko kupnje poklona sve je veći. Postoji li ljepši dar od dobre knjige? Knjiga je uvijek tu za vas da vas oraspoloži, ugrije i pomogne vam da se osjećate bolje.

ljevak

Upravo zato Naklada Ljevak napravila je listu knjiga koje će biti idealan za sve muškarce, žene, klince i klinceze, za sveznalice i sve one kojima treba malo nade u životu.

Vašim omiljenim muškarcima (i onima koji se tako osjećaju) za početak Ljevak preporučuje novu knjigu Noama Chomskog Tko vlada svijetom?, autorovu prvu samostalnu knjigu u posljednjih deset godina. Tu i je zabavna knjiga Johna C. Parkina J*** mi se: Čini ono što voliš koja će vas naučiti da je ponekad važno svoje želje staviti na prvo mjesto. Za sve ljubitelje povijesti preporučuje izvrstan roman Viktora Horvátha Tursko zrcalo koji na zanimljiv način opisuje Osmansko Carstvo i njegov utjecaj, ali i druge povijesne teme. Za sve ljubitelje astronomije i matematike donosi roman Kepler Johna Banvillea o jednom od najvećih svjetskih matematičara i astronoma Johannesu Kepleru. Za kraj tu je odlična knjiga Aleksandra Genisa za sve hedoniste Ruski hljepčić i druga kulinarska putovanja koja će oduševiti sve gurmane.

A za žene tu je izvrsni roman Marine Stepnove Lazarove žene, obiteljska saga koja kroz tri generacije prati doktora Lazara Lindta i njegov odnos prema trima najvažnijim ženama u njegovu životu. Za sve ljubiteljice neobičnih ženskih priča pripremili su roman turske novinarke, aktivistice i autorice Ece Temelkuran Žene koje pušu u čvorove, roman ceste koji prati putovanje četiriju žena spojenih neobičnim zadatkom. Kako uz blagdane uvijek vezujemo ljubav, moramo spomenuti i hvaljeni roman Mihaila Šiškina Pismovnik koji donosi priču dvoje ljubavnika spojenih pismima koja pišu jedno drugome. Odrastanje nikada nije lako, a uz roman Komplicirana dobrota Miriam Toews prisjetit ćete se svojih mladenačih dana. Za kraj, tu je obvezna literatura za sve žene, ali i sve ostale – kontroverzna knjiga Simone de Beauvoir Drugi spol.

A što donosi ponuda za najmlađe. Kako je doba djetinjstva najslađe doba, za početak tu je slatka knjiga Mladena Kopjara Čokoladne godine. Za one malo starije, tu su nastavak hita Želimira Hercigonje Tajni leksikon 2, kao i nova knjiga Jadranke Klepac Spomenar. Za male avanturiste Ljevak je pripremio odličan roman Bobbieja Peersa Kradljivac luridija, a za tinejdžere koji hrabro kreću u život adolescenata roman Nade Mihelčić Bilješke jedne gimnazijalke.

Knjige su odličan način da svakog dana naučimo nešto novo i zanimljivo, a za sve vas koji se svakodnevno u potrazi za novim znanjima pripremili su nekoliko zanimljivih naslova: Megapromjena skupine autora, a u mladost će vas vratiti biografija jedne od najvećih jugoslavenskih skupina Bijelog dugmeta Šta bi dao da si na mom mjestu Dušana Vesića. Za  male sveznalice Priručnik za male ekonomiste autorica Ružice Brečić i Jelene Filipović koje će mališanima otkriti svijet poduzetništva, a na put u Svetu Zemlju odvest će ih Dubravka Oraić Tolić svojim putopisom Peto evanđelje.

Za kraj, svima nam povremeno treba malo nade i pomoći u životu i zato vam preporučujemo knjige Ajahna Brahma Krava koja je plakala i Slonica koja je izgubila sreću koje će vam kroz vedre priče otkriti ljepšu stranu života. Naravno, tu su uvijek rado čitane knjige Brune Šimleše Umjetnost života i Ivane Plechinger Ono što ostaje, uvijek ljubav je koje će vas naučiti da uvijek cijenite i najmanje veselje u svojim životima.

A za sve vas vesele knjigoljupce tu je i Planer čitanja!

 

Midas

Ostavite komentar