Bilo ljeto ili zima vama je hladno

osjećaj hladnoće

Normalno je, da je ljudima hladno kada se temperature spuste ispod nule. No što je s onima kojima je stalno hladno. Ako ste iz ove druge skupine, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, primjerice, jedini u uredu htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće. A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada neko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kažu stručnjaci.
Važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se “toplina nakuplja oko vitalnih organa.“ Drugim riječima prokrvljenost je jača u unutrašnjosti organizma.
Na osjećaj hladnoće može utjecati i niska razina tjelesne masti koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su također mogući krivci, pa i nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije. S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature.
Drugi mogući uzroci za drhtanje i ‘zimicu’ uključuju nisku razinu željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u reguliranju tjelesne temperature. Preporučuje da u svakom slučaju posjetite doktora koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.
Ako pak želite primijeniti neki od primjera iz samopomoći, tada je sigurno da prvo morate provjeriti listu vašeg jelovnika, zadovoljava li on sve što vašem organizmu treba. Također je vrlo važna stalna fizička aktivnost. Ona može biti u rasponu od svakodnevnog običnog hodanja pa sve do odlaska na neku redovitu tjelovježbu. Pomaže i čest boravak u prirodi, planinarenje, vožnja biciklom bez obzira na godišnje doba, koji će vrlo kvalitetno podići razinu vaše cirkulacije i imuniteta, pobrzati metabolizam i dovesti opće stanje organizma u solidnu normalu. Dakle, prehrana i gibanje, dvije su važne sastavnice kao preduvjet za zdrav i kvalitetan život, ali i za nastanak osjećaja stalne hladnoće, bilo ljeti ili zimi.
M.Z.

Ostavite komentar