BIJELO BRAŠNO JE OUT – UPOZNAJTE SE SA ZDRAVIM ZAMJENAMA

Generacija naših baka, prabaka pa čak i mama bijelo brašno smatraju neophodnom namirnicom u svakodnevnoj kuhinji. Tako smo svi i odgajani i dok se nekada tome nije obraćala posebna pozornost, danas na sve strane možemo čuti o štetnosti bijelog brašna i savjetima kako ga zamijeniti.  Mnogi se pitaju zašto je tomu tako kada su tolike generacije odgajane upravo na bijelom brašnu i ništa nisu manje zdraviji od nas danas. Istina je uvijek negdje u sredini  – današnji način masovne proizvodnje utjecao je na kvalitetu i način izrade ovog brašna te je time neposredno postao namirnica koju bi bilo dobro zamijeniti zdravijom verzijom.  Ukoliko često pravite kolače, slana peciva ili pohate onda često i koristite najvjerojatnije upravo bijelo brašno. U nastavku donosimo nekoliko zdravih i zaista ukusnih zamjena koje vam neće oduzeti onaj ukusan okus konačnog proizvoda, a za svoje i zdravlje svoje obitelji napravit ćete veliki korak naprijed u modernu kuhinju današnjeg doba.

PIROVO BRAŠNO

Oni koji se prebace s bijelog na neko zdravije brašno najradije biraju upravo pirovo. Razlika u okusu je minimalna, a ovo je brašno bogato vitaminima i mineralima. Jednako je ukusno u slatkim i slanim jelima, a ukoliko vam je to prenagla promjena, za početak ga probajte barem miješati s bijelim brašnom u omjeru koji vam odgovara. Ako želite isprobati zdraviju verziju pizze, ovo brašno je super izbor. Slijedite omiljen recept za tijesto samo umjesto bijelog brašna koristite pirovo. Razvucite tijesto i u zagrijanu pećnicu stavite na 7 – 8 minuta, izvadite i premažite maslinovim uljem te vratite na još par minuta. Potom ponovo izvadite i dodajte sos te druge sastojke po želji i vratite dok se sir ne rastopi ili sastojci lagano ne zapeku. Dobit ćete hrskavu koricu, a zbog ostalih sastojaka uopće nećete osjetiti razliku u tijestu!

JEČMENO BRAŠNO

Nešto manje poznato, a jednako ukusno brašno koje sigurnim koracima ulazi u kućanstva diljem svijeta. Naime, proizvodnja ovog brašna zauzima peto mjesto u svjetskoj proizvodnji žitarica! Pogačice od ječmenog brašna idealan su izvor vlakana. Rukom umijesite 200 grama ječmenog brašna, malo soli, po želji malo praška za pecivo, tople vode, mineralne vode i maslinovog ulja. Sve zajedno umijesite u meko tijesto i pustite da odstoji 5 – 10 minuta. Rukama ili valjkom izradite tanke okrugle pogačice veličine dlana i pecite na tavi s malo masti (svinjska mast, maslac, maslinovo ili kokosovo ulje) sa svake strane po par minuta. U suhe sastojke možete dodati i sjemenke po izboru za intenzivniji okus.  Ponesite na posao, u školu ili na izlet i uživajte u brzom, zasitnom i zdravom obroku svaki dan.

HELJDINO BRAŠNO

Omiljeno među osobama s intolerancijom na gluten jer ga u ovom brašnu nema.  Izvrsno za slane ili slatke palačinke (recept je isti, samo umjesto bijelog brašna upotrijebite heljdino ili ih pomiješajte). Zbog nešto intenzivnijeg okusa često se miješa s drugim brašnima (i druga neka budu bezglutenska ukoliko ste intolerantni). Ukoliko pazite na prehranu, od heljdinih kora možete napraviti burek ili pitu. Idealno za gurmane koji žele zadržati omiljenu hranu, ali je prilagoditi zdravijim sastojcima.

Maja Kos

Ostavite komentar