Atena je ponovno postala savršena destinacija!

Bez obzira na politički potres Atene, njena umjetnička scena i dalje privlači turiste diljem svijeta. Njena divna umjetnost odiše intenzivnim emocijama, bilo da je riječ o ljubavi, ljutnji, frustraciji ili boli. Atenjani su pronašli oslobađanje kroz kreativnost, što je dovelo do stvaranja malih galerija, prostranih kreativnih čvorišta i inventivne gastro scene. Veliki dio emocija potječe iz atenske kulturne renesanse koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Atena ne zauzima prvo mjesto na turističkoj karti poput grčkih otoka. Ipak, Akropola i njezin dragulj, Panteon, svake godine prirodno privlače golemi broj turista. U posljednjih nekoliko godina Atena gradi reputaciju živahne umjetničke destinacije. Usred figurativnih i metaforičkih ruševina Atene, lokalni umjetnici su razvili čvrstu zajednicu koja zaslužuje da bude prepoznata i istražena. Opisana je kao novi Berlin, mjesto drevne umjetnosti koja se spaja s modernizmom i to ju čini tako jedinstvenom i zavodljivom destinacijom.

Rastuće galerije

Psirri, jedno od najstarijih gradskih četvrti, djeluje kao umjetnička riznica. Okrug Metaxougio vrvi najutjecajnijim gradskim galerijama u gradu. Obavezno mjesto za posjetiti je Kulturni centar Onassis, suvremeni umjetnički prostor s dvije vrhunske izvedbene dvorane, kazalištem na otvorenom, restoranom na krovu. U njemu se održavaju brojni umjetnički festivali koji istražuju kontroverzna pitanja i smjele ideje. Ulaznice su jeftine kako bi se potaklo lokalno stanovništvo.

Nekoliko milja niz cestu proteže se prostrani Kulturni centar Stavros Niarchos fondacije, kompleks smješten u uvali Faliro.
Arhitekt Renzo Piano dizajnirao je zgradu kao izbačeni dio zemljine kore i tako je stvoreno umjetno brdo koje je ustupilo mjesto javnoj knjižnici i opernoj kući. Njezina je rezidencija travnati ‘plutajući krov’, novi gradski orijentir i ukošeni uređeni park koji se penje preko zgrada, mirisnih maslina i čempresa, lavande i timijana.

Osim dramatičnog dizajna, najbolji dio Kulturnog centra Stavros Niarchos fondacije zapravo koriste oni koji žive u Ateni, čak i noću, knjižnica je puna ljudi, a park je pun tinejdžera koji sviraju glazbu i obitelji koje uživaju u piknik večerama. Čak i ako ne uspijete rezervirati karte za operu (a doista biste trebali, kustosi su posvećeni predstavljanju suvremenih i baštinskih performansi). Svakako morate posjetiti Svjetionik, palubu do koje možete doći dizalom ili šetnjom kroz park s panoramskim pogledom na Atenu, Pirej i Saronski zaljev.

Ulična umjetnost

Malo je gradova slikovito oslikano poput Atene, gdje ulična umjetnost pokriva zgrade koje se protežu malim krivudavim uličicama. Ako još ne znate cijeniti kulturno značenje ulične umjetnosti, morate si rezervirati pješačku turu u kojoj će vas karizmatični vodiči mještana odvesti uokolo krivudavim ulicama i kroz susjedstva nalik na labirint kako bi vam pokazali impresivna djela koja će vas oduševiti.

Kao i u većini gradova, atenska ulična umjetnost je možda najjasnija indikacija uvjerenja i frustracija mladih i kreativnih ljudi. Za mnoge je ulična umjetnost način izražavanja stavova o društvenoj i ekonomskoj disfunkciji zemlje. Tehnička vještina nekih murala i tipografije nalik kaligrafiji je doslovno zapanjujuća. Atena prepoznaje ovu vrstu umjetnosti kao važnu umjetničku snagu, čak i atenska škola likovnih umjetnosti nudi tečaj uličnog slikarstva.

Grčki spacijaliteti

Previše vremena grčka je hrana bila na drugom mjestu iza talijanske i španjolske hrane, ali bez sumnje će u sljedećih nekoliko godina steći svoju slavu zahvaljujući ukusnim grčkim specijalitetima. Festival ulične hrane samo je jedan od primjera kako se gradska ponuda kulinarstva povećava, spajajući mješavinu međunarodnih i lokalnih dobavljača pod jednim krovom. Što se tiče vrhunskih restorana, u rezidencijalnoj četvrti Petralona nalazi se Aster, vrlo pristupačan prostor s dnevnim boravkom, smješten u blizini malog i slatkog kina na otvorenom. Hrana se poslužuje na lijepim, eklektičnim starinskim tanjurima. Preporučamo svinjsku kobasicu i dakose, kruh od ječma, prepečeni kruh posut zrelim rajčicama i kremastim sirom.

Ako se nađete u Ateni obavezno morate probati grčke souvlake, omiljeno jelo drevnih grčkih filozofa. Izvorni souvlaki priprema se od janjetine, a poslužuje s umakom tzatziki, beskvasnim kruhom ili krumpirom te povrćem.

Na piće morate otići u Baba au Rum, koji je uvršten među 50 najboljih barova na svijetu. U tom baru poslužuju najbolje koktele s rumom uz odličan glazbeni soundtrack. Ako želite mjesto, morati ćete stići prije 21 sat!.

Gdje odsjesti

Obnovljen 2017. godine, hotel Divani Caravel u sklopu omiljene luksuzne grupacije Divani, idealan je hotel s pet zvjezdica i član je prestižnih vodećih svjetskih hotela, s prostranim, ukusno uređenim sobama, udobnim krevetima i mramornim kupaonicama. Njegov bazen na krovu i terasa za sunčanje nude prekrasan pogled na Akropolu i brdo Lycabettus, idilično mjesto s kojeg možete gledati zalazak sunca.

Iako je hotel udaljen 15-ak minuta hoda od Nacionalne umjetničke galerije, Muzeja kikladske umjetnosti i samo pet minuta hoda od stanice podzemne željeznice Evangelismos, tu su i redovni autobusi koji voze goste u središte grada i natrag.

Ono što Atenu čini tako uzbudljivim i živahnim gradom je kontrast njegove povijesti s uspješnom i kozmopolitskom umjetničkom scenom. To je istinski zanimljiv, pulsirajući grad prepun ideja i kulture.

Midas Widget

Ostavite komentar