Albanija postaje sve atraktivnija ljetna destinacija!

Da pitate one koji su je već posjetili, reći će vam da Albanija ima prekrasno primorje, pješčane plaže i tirkizno more, a ne treba zanemariti izuzetno pristupčane cijene što je dovoljan razlog da je jednom odlučite posjetiti!

Čeka vas predivan šareni pejzaž, jezera, visoke planine, rijeke i doline. Prirodne ljepote koje se stapaju s kulturno-povijesnom baštinom i to sve popraćeno u gostoljubivu albansku tradiciju! Zvuči primamljivo?

Kanjoni, slapovi…nikako ne smijete propustiti kanjon Valbona! Nevjerojatno mjesto za posjetitelje i ljubitelje prirode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lipadona (@lipadona) on

Mi smo pronašli jednu zaljubljenicu u putovanja koja se upravo vratila iz Albanije koju je posjetila u sklopu organizacije agencija Azimut Travel i Fantasy Travel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irena Ivkic (@irenaivkic) on

Irena Ivkić bila je smještena blizu priobalnog grada Durrës, poznatog po velikom rimskom amfiteatru. Grad Durres jedan je od najposjećenijih destinacija, a smatra se i jednim od najstarijih albanskih gradova i luka na Jadranskom moru. Kada smo ju pitali kako je bilo u Albaniji, rekla je da je to bilo ludo i nezaboravno iskustvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irena Ivkic (@irenaivkic) on

Albanija je poznata po svojim bunkerima kojih ima oko 750 000, a izgrađeni su za vrijeme komunističkog režima diktatora Envera Hoxhe, koji je Albaniju pretvorio u jednu od najizoliranijih zemalja. Danas su takvi bunkeri preuređeni kao muzeji, a neki čak i kao restorani.

 

View this post on Instagram

 

Durres

A post shared by Lipadona (@lipadona) on

No ne samo zbog bunkera, Tiranu morate posjetiti jer je to ipak žila kucavica u Albaniji koja se drastično razvila u odnosu na vrijeme prije 20-tak godina. Na Glavnom trgu Skanderberg koji se proteže na oko 40.000 kvadratnih metara vidjet ćete kip narodnog heroja po kojem je trg i nazvan – Gjergji Kastrioti Skënderbeu. A tu su smještena i različita ministarstva, nacionalna knjižnica, nacionalna opera, nacionalna banka, palača kulture i nacionalni povijesni muzej.

Osim Tirane, Irena je posjetila i Kruje, prvu prijestolnicu današnje Albanije u srednjem vijeku.

 

View this post on Instagram

 

♥️

A post shared by Kruja AL🇦🇱 (@kruja.al) on

Ono što je zanimljivo je da nema finalnih cijena, za sve se možete cjenkati, i možete plaćati u eurima ili LEKIMA. 1 EUR – 120 LEKA

Iako su cijene tokom sezone porasle, ipak je sve prilično za naš standard ‘jeftino’, primjerice ako odete u ribarnicu i naručite friško napravljene škampe, platiti ćete ih 400 LEKA što znači nešto više od 3 EUR.

Iako Albanci ne razumiju hrvatski, skoro svaki priobalni restoran ima nekoga tko priča hrvatski. Od stranih jezika, pričaju uglavnom talijanski. Osim što većina Albanaca radi u Italiji, gledaju TV kanale na talijanskom koji nude puno bogatiji sadržaj, talijanski jezik je prvi jezik koji uče u školi.

Još uvijek nedovoljno istražena mediteranska zemlja nudi puno razloga za putovanje!

 

View this post on Instagram

 

DURRES at night!

A post shared by Lipadona (@lipadona) on

Midas Widget

Ostavite komentar