AGRIFOCACCIA – NOVI I JEDINSTVENI GASTRO DOŽIVLJAJ U SRCU ZAGREBA

U kultnom zagrebačkom pubu Bulldog petkom i subotom može se isprobati poseban talijanski specijalitet – AGRIFOCACCIA, po posebnoj recepturi sa agroturizma San Bruno della Certosa.

Bulldog pub od nedavno je na svoj jelovnik uvrstio jedan poseban gastro doživljaj koji korijene vuče iz susjedne Italije – agrifoccaccio.

a1Riječ je o jedinstvenoj vrsti jela koja izgledom podsjeća na pogaču ili pizzu, no tu svaka sličnost prestaje. Naime, agrifocaccia se nudi na području Verone, Parme i Rima i izrađuje po posebnoj recepturi lokalnih kuhara Marca, Elisabett, Antonia i Monie sa agroturizma San Bruno della Certosa. Na navedenom seoskom gospodarstvu prvi put je isprobana ova gastro fantazija nakon čega je dogovorena suradnja i edukacija domaćih kuhara.

Za pripremu se koristi posebno brašno, a izrada tijesta traje čak 48 sati!

Agrifocaccia je drugačija prvenstveno po tome što se za njezinu izradu koristi brašno iz Italije koje kombinira razne vrste žitarica i nastaje u tradicionalnom mlinu, a čiji kilogram stoji 35,00 kuna. Samo tijesto se priprema u više faza i njegova izrada traje gotovo 48 sati.

Prvi se dan priprema dio tijesta koji „odmara“ 24 sata, a drugi dan se dodaju ostali sastojci, vrlo precizno i u određeno vrijeme, tijesto se potom oblikuje u pogaču i diže drugi put. Takvo bogato, mekano tijesto spremno je da se sjedini s okusima svježeg povrća ili voća u pomno spravljenom nadjevu.

Agrifocaccia se peče prazna, a zatim se na tijesto dodaje nadjev, iznimka je agrifocaccia margharita na koju se mozzarella i umak od rajčice stavlja prije samog pečenja.

agri4

Trenutno se u Bulldogu mogu kušati četiri do pet vrsta agrifocaccie dnevno, s obzirom da nadjev uvelike ovisi o sezoni i onome što je dostupno na lokalnoj tržnici – Dolcu. Agrifocaccia iz Buldoga kombinirat će tradicionalne namirnice iz Italije sa svježim domaćim hrvatskim proizvodima.

agri

Uskoro će se na meniju Bulldoga naći dvanaest vrsta agrifocaccia, neke od njih su:

  • Margarita (mozzarela, rajčica umak)
  • Margarita (mozzarela, rajčica umak), mozzarella buffalo, pečena marinirana cherry rajčica
  • Dimljena slanina, pecorino sir
  • Tuna steak, karamelizirani luk
  • Argentinski ribeye steak, rikula, salsa, karamelizirani luk
  • Margarita, argentinski ribeye steak, rikula
  • ….

agri2

Za početak u ovom osebujnom talijanskom specijalitetu moći će se uživati petkom i subotom i to samo uz prethodnu najavu na 01 4002 077, jer se tijesto može koristiti samo jednu večer, nakon čega gubi svoja svojstva, hrskavost i kvalitetu. Važno je da obrok koji jedemo bude zdrav, ukusan i svjež jer samo takav garantira dobar završetak dana ili kvalitetan početak večeri, ističu u Bulldogu!

agri3

Midas Widget

Ostavite komentar