8 najčešćih grešaka kod njege zuba!

Svi peremo zube barem jednom ili dva puta dnevno. Zapravo, pranje zuba samo ujutro i navečer još nije dovoljno za savršen osmijeh. Saznajte koje glavne greške činimo prilikom pranja zuba.

Nadamo se da znate da je potrebno posjećivati stomatologa jednom u šest mjeseci, promijeniti četkicu za zube svakih par mjeseci, 3-4 mjeseca pa čak i češće ovisno o tome da li ju nakon pranja zubi dobro operemo, osušimo i spremimo na prikladno mjesto u ormarić. Što još radimo pogrešno saznajte u nastavku!

Čvrsto pritišćemo četkicu za zube dok peremo zube. Kad previše pritisnemo četkicu za zube, njezine dlačice se savijaju i ne uklanjaju pravilno naslage na zubima. Uz to, može dovesti do oštećenja desni.

Ne obraćamo pažnju na hranu koju jedemo. Svi znamo da jedenje previše slatkog može uzrokovati karijes. Međutim, da bi zubi bili zdravi, moramo jesti hranu koja sadrži kalcij, fosfor i fluor. Evo nekoliko savjeta!
Hrana koja sadrži kalcij:
mliječni proizvodi
kožice voća i povrća
riba
grah

Hrana koja sadrži fosfor:
riba
žitarice
orašasto voće
leća

Obično primamo potrebnu svakodnevnu dozu fluora s vodom. Međutim, ako živite u regiji u kojoj voda ima malu koncentraciju fluora, trebali biste jesti više hrane koja sadrži fluor, poput mlijeka, soli itd.

Ne koristimo dodatna sredstva za čišćenje zuba. Nije važno koliko su tvrde dlake na četkici, još uvijek ne mogu u potpunosti ukloniti naslage na zubima. Zato je važno očistiti praznine između zuba zubnim koncem. Ako su praznine prilično široke, možete koristiti interdentalnu četku. Da biste uništili bakterije, isperite usta vodom za ispiranje usta.

Također možete nabaviti oralni irigator. To je kao tuš za zube i desni koji možete koristiti nakon svakog četkanja. Tanka struja vode i izmjenjive mlaznice mogu vam očistiti jezik i praznine između zuba i masirati desni.

Ne brinemo za svoje desni. Ako su vam desni slabe i nemaju dovoljno opskrbe krvlju, to može dovesti do parodontitisa. Uz ovu bolest, desni vam krvare, postaju upaljene i meke i otkrivaju zubne vratove. I na kraju možete izgubiti zube.

Da bi vam desni postale jače, morate ih kružnim pokretima masirati četkicom za zube ili prstom. Jedite čvrstu hranu i temeljito je žvakajte. Također možete isprati usta čajevima od hrastove kore ili kadulje ili otopinom soli.

Ne uklanjamo zubni kamenac. Zubni kamenac je očvrsli produkt minerala iz sline i hrane koja se nakuplja u plaku oko zuba. Ima žućkasto – smeđu boju i ne može se ukloniti četkicom za zube. Zubni plak i zubni kamenac uzrokuju parodontnu bolest, uključujući upalu kosti koja okružuje zube. Zubni kamenac može postati tvrd poput stijene, a poseban alat može ga ukloniti samo stomatolog.

Smatramo da smo prestari za zubne proteze.
Puno ljudi misli da zube može ispraviti samo tijekom tinejdžerske dobi. Kad su odrasli, misle da je prekasno za nošenje zubnih proteza, što je pogrešno. Lijep osmijeh nije ni glavni razlog za tretman. Ako imate problem slomljenih zuba, to može dovesti do karijesa i propadanja.

Ako vam je neugodno nositi obične proteze, uvijek možete odabrati nevidljive jezične proteze postavljene na stražnju stranu zuba. Ne ustručavajte se zakazati sastanak s ortodontom.

Žvačemo samo s jedne strane usta. Žvakanje ima svojstvo samočišćenja. Dakle, ako žvačete hranu samo s jedne strane usta, to može dovesti do stvaranja karijesa i propadanja na strani koju obično ne upotrebljavate.

Osim toga, žvakanje hrane s jedne strane usta uzrokuje debele i jake mišiće na toj strani. Mišići na svakoj strani lica postat će asimetrični. Na kraju, to može dovesti do boli, pa čak i problema sa sluhom.

Obratite pažnju prilikom jela i pokušajte žvakati hranu s obje strane usta. Ne zaboravite jesti čvrstu hranu, poput voća i povrća. Učinit će zube jačim.

Ne učimo našu djecu da se pravilno brinu o zubima. Neki roditelji misle da nema potrebe pravilno paziti na mliječne zube jer su privremeni. Ali dijete treba znati što je ispravno, a što pogrešno jer će se zubi promijeniti, ali navika će ostati. Proces četkanja zuba trebao bi trajati najmanje 3 minute, a četkicu treba pomicati gore-dolje.

Emajl trajnih zuba djece nije tako jak kao zub odraslih. A žljebovi (pukotine) na njihovim zubima za mljevenje su dublji, zbog čega čestice hrane nisu tako jednostavne za čišćenje. Naučite dijete da pažljivo pere zube. Možda je vrijedno poduzeti postupak brtvljenja pukotina (poseban stomatološki tretman namijenjen sprječavanju propadanja zuba).

Stomatolozi preporučuju promjenu četkice za zube svaka 3-4 mjeseca. Ali stare četkice za zube mogu imati mnogo zanimljiviji život od kante za smeće.

Evo nekoliko ideja što možete učiniti sa svojom starom četkicom za zube:

• pilingirajte i masirajte usne
• očistite nokte
• četkajte i obojite obrve
• čisti kukuruz i mladi krumpir
• možete čistiti cipele, klavijature, praznine između kade i porculanskih zidnih pločica i bilo koja druga mjesta koja su teško dostupna

Midas Widget

Ostavite komentar