6 način da se rješite ‘sala’ oko struka!

Kada je u pitanju visceralna mast (masnoća oko trbuha), imamo dobre i loše vijesti. Loša vijest je da ona predstavlja veću prijetnju zdravlju od druge, potkožne masnoće. Dobra vijest je da se lakše rješava. Donosimo šest savjeta za rješavanje ‘sala’ kojeg najmanje volite!

Borite li se i vi sa tim problemom? Čak i da ste pomalo zabrinuti, ovi savjeti će vam dobro doći! Ipak je ljeto pred nama i vrijeme je da se dovedemo u red!

1. Smanjite veličinu porcija

Jedna studija uspoređivala je popularne dijete, uključujući mliječne proizvode, trbušne vježbe i smanjenu kalorijsku prehranu. Od tri, dijeta sa smanjenom kalorijskom prehranom najbolje je prošla, a sudionici su otkrili 12-postotno smanjenje visceralne trbušne masti i 5% -tno smanjenje ukupne tjelesne masti. Znamo da je ovo očito, ali vrijedi se podsjetiti! Uvjerite se da obroci sadrže mnogo proteina, ne štedite na zdravim ugljikohidratima, žitaricama i puno voća i povrća.

2. Odlučite se za cjelovite žitarice

Jedna studija (American Journal of Clinical Nutrition) pokazala je da dijeta koja kontrolira kalorije, koja uključuje cjelovite žitarice, značajno smanjuje abdominalnu mast. To je dijelom zato što rafinirana zrna imaju tendenciju da vam ostavljaju osjećaj gladi i mogu ometati razinu šećera u krvi, a time i kontrolu apetita. Evo hinta: zob, pšenica i raž, bulgur pšenica i smeđa riža su uvijek dobrodošli ugljikohidrati.

3. Usredotočite se na kardio vježbe

Kada je u pitanju vaš želudac, kardio pobjeđuje željezo. Studija Sveučilišta Duke, koja je usporedila učinke treninga s otporom s trčanjem od 12 milja tjedno, pokazala je da aerobna tjelovježba ima najveći učinak na visceralnu i jetrenu mast.

Pokušajte sljedeće: dok trening otpora možda neće imati izravan utjecaj na visceralnu masnoću, on je još uvijek dobar za povećanje snage i jačanje mišićnog tkiva, što pak pomaže učinkovitijem sagorijevanju kalorija (i na kraju će imati učinak na trbušnu mast).

4. Ne zaboravite na vlakna

Istraživanje koje je proveo Wake Forest Baptist Medical Center otkrilo je da konzumiranje 10 g topljivih vlakana dnevno rezultira smanjenjem visceralne masti od 3,7 posto tijekom pet godina. Topljiva vlakna tvore gelu sličnu konzistenciju kada dođu do vašeg trbuščića i, kao što vam pomažu zadržati puninu, također pomažu u blokiranju apsorpcije kolesterola.

5. Jedite zdrave masti

Vrsta masti koju jedete jednako je važna kao i količina masnoće koju jedete – zdrave masti mogu koristiti za sve, od funkcije mozga do veličine struka. Jedna studija koju je provela Američka udruga dijabetičara pokazala je da je veći unos mononezasićenih masti također doveo do smanjenja središnje distribucije masti, kao i do smanjenja rezistencije na inzulin.

Nasuprot tome, trans-masti, imaju negativan utjecaj na vaš želudac; prehrana bogata trans-mastima ne doprinosi samo ukupnoj masnoći u trbuhu, već pomaže i prebacivanje masti s drugih područja na trbuh.

Da biste smanjili unos trans-masti, izbjegavajte proizvode koji sadrže djelomično hidrogeniranu masnoću ili ulje. To uključuje prerađenu hranu kao što su keksi i kolači; namaze ili margarine ili biljna ulja koja su zagrijana do vrlo visokih temperatura za prženje. Mononezasićene masti, mogu se naći u avokadu, maslinovom i suncokretovom ulju i većini orašastih plodova.

6. Dobro se naspavajte

Istraživači sa Sveučilišta Wake Forest sa Sveučilišta medicine otkrili su da su sudionici koji su u prosjeku imali manje od pet sati sna dobivali više abdominalne masti tijekom pet godina od onih koji su u prosjeku spavali šest ili više sati.

Poboljšajte svoju rutinu za spavanje tako što ćete uvečer zamračiti svjetla, uvesti kratku rutinu za istezanje prije spavanja i ne idite u krevet prenatrpani hranom ili gladni.

Izvor: Cover Style

Midas Widget

Ostavite komentar