5 vitamina i minerala koji vam vjerojatno nedostaju

Svakodnevan unos vitamina i minerala kao esencijalnih nutrijenata neophodnih za život, pomaže nam da se obranimo od bolesti te očuvamo zdravlje i vitalnost. No, čak i ako se hranimo uravnoteženo, istraživanja pokazuju da ipak većini populacije ipak nedostaju određeni vitamini i minerali.

 5 vitamina i minerala  koji jačešće manjaju u tijelu su:

Kalcijneophodan mineral u tijelu koji osigurava zdravlje i čvrstoću kostiju, pomaže živčanom sustavu te krvotoku. Za pravilno funkcioniranje organizma potrebno nam je svakodnevno puno kalcija, a njegov manjak vodi do povećanja rizika od osteoporoze i lomova kostiju.

Zašto nam nedostaje?

75% muškaraca i žena ipak unosi minimalnu preporučenu dnevnu dozu kalcija od 1000 mg dnevno što nije tako loše. Međutim, određene grupe, pogotovo mladi u razvoju, žene i osobe iznad 50. godine zahtjevaju znatno više doze kalcija te tada dolazi do njegovog nedostatka.

Vitamin D – kao partner kalcija, vitamin D izuzetno je važan za kosti jer pomaže u regulaciji kalcija u krvi, ali i u smanjenju upalnih procesa te rizika od lomova. Dodatno smanjuje i rizik od krvožilnih bolesti i visokog krvnog tlaka te jača imunitet. To je vitamin kojeg naše tijelo može samo proizvesti izlaganjem kože UV zračenju.

Zašto nam nedostaje?

Preporučene dnevne doze vitamina D dobiva (putem kože ili prehrane) svega 28% svjetske populacije, a ova se brojka smanjuje pogotovo u zimskim mjesecima kada je izloženost UV zračenju minimalna.

Željezotijelo ne bi moglo živjeti bez željeza upravo stoga što željezo prenosi kisik kroz tijelo do mišića. Manjak željeza uzrokuje umor i slabokrvnost (anemija), gubitak pamćenja, gubitak mišićne mase i poteškoće u regulaciji tjelesne temperature.

Zašto nam nedostaje?

Preporučene dnevne doze unosa željeza znatno su više kod žena nego kod muškaraca, pogotovo tijekom reproduktivnog razdoblja. Manjak željeza je i kod vegetarijanaca i vegana jer se željezo iz mesa i ribe apsorbira 2-3 puta učinkovitije nego željezo iz biljaka.

Vitamin Asnažan antioksidans omogućava zdravlje i kvalitetu organa vida, čuva zdravlje i ljepotu kože, djeluje protuupalno i jača imunitet te sudjeluje u rastu kostiju.

Zašto nam nedostaje?

Izravno iskoristiv oblik vitamina A nalazi se najviše u jajima ijetri životinja, a u obliku betakarotena nalazi se u narančastom i zelenom voću i povrću, koji tijelo mora pretvoriti u iskoristiv oblik vitamina A, a njega treba čak 6x više kako bi se izjednačio s iskoristivim oblikom. Stoga dolazi do čestog manjka ovog vitamina kod nedovoljnog unosa voća i povrća te jaja.

Folna kiselina (vitamin B9) folna kiselina je kao i svi vitamini B skupine važna za zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju te zdravlje živčanog sustava. No, njezina najvažnija funkcija jest sudjelovanje u proizvodnji novih stanica i prevenciji DNA oštećenja koja mogu dovesti do raka. Posebno je važna trudnicama obzirom da ima važnu ulogu u razvoju mozga i živčanog sustava fetusa.

Zašto nam nedostaje?

Najčešći je razlog nedovoljna konzumacija sirovog lisnatog povrća koje obiluje ovim vrijednim nutrijentom. S godinama i apsorpcija folne kiseline opada, a apsorpciju onemogućava i upotreba određenih lijekova, dok je najčešći manjakprimjećenkod srčanih, jetrenih i bubrežnih bolesnika.

Spring vitamins & minerals sadrži sve tijelu potrebne vitamine i esencijalne minerale, uključujući i one koji nam najviše nedostaju.

Ovaj jedinstven vitaminsko-mineralni kompleks, formuliran posebno za žene,jača imunitet, vraća energiju i omogućava normalno funkcioniranje organizma.

Cijena, 60 tableta: 128,13 kn

spring

Izvor: http://springwoman.hr/

Midas

Ostavite komentar