4 razloga zašto ne biste trebali koristiti mobitel prije spavanja!

Što točno radite prije spavanja? Čitate knjigu, meditirate ili ‘čačkate’ po mobitelu ili laptopu? Ako je ovo zadnje, to je najgore što možete učiniti, u nastavku donosimo i razloge.

4 razloga zašto biste trebali pospremiti mobitel prije spavanja:

  • Remetite si ciklus spavanja – plavo svjetlo koje emitira mobitel zavarava mozak da je danje svjetlo, što posljedično remeti proizvodnju melatonina koji je neophodan za kvalitetan i dubok san.
  • Štetite očima – plavo svjetlo ne remeti samo ciklus spavanja već i jako šteti očima. Može pruzročiti ozbiljno oštećenje mrežnice što može dovesti do kronične zamagljenosti vida. Mnoga istraživanja se provode kako bi se utvrdila povezanost korištenja mobilnih uređaja sa učestalošću pojava sive mrene.
  • Povećavate rizik za pojavu depresije- zbog poremećaja spavanja i hormona povećava se rizik razvoja kronične depresije i ostalih zdravstvenih problema.
  • Korištenje mobitela prije spavanja može utjecati na pamćenje – iako nam pametni telefoni (‘smartphones’) omogućuju da saznamo sve informacije koje nas zanimaju i to sad i odmah, nikako nas ne čine pametnijima, dapače pogoršavaju naše pamćenje. I opet uzrok svega je loš san jer se mozak tijekom sna oporavlja, kako bi mogao funkcionirati sljedeći dan. U nedostatku sna, teško je trezveno i jasno razmišljati, pamtiti ili se fokusirati na bitne stvari.

Mnogi stručnjaci preporučuju da ne koristite mobilni uređaj dva sata prije spavanja. Uzmite neku dobru knjigu, opustite se u toploj kupki ili učinite nešto za sebe što vas opušta.

Izvor: Cover Style

Ostavite komentar