Hrvatski James Bond

coverDvadeset i četvrti nastavak najdugovječnije filmske franšize u povijesti kinematografije, akcijski spektakl SPECTRE poharao je kino blagajne u posljednjih nekoliko tjedana.
Najnovija filmska pustolovina James Bonda pod nazivom SPECTRE upravo se prikazuje u hrvatskim kinima, dok se najnovija knjiga Zdravka Vukića “Borna Vitez : Špijun opasnih namjera” u manje od pola godine od svog prvog predstavljanja našla među najpopularnijim i najčitanijiim knjigama. Riječ je o trećoj knjizi Zdravka Vukića o tajnom agentu Borni Vitezu, zaštitniku hrvatskih nacionalnih interesa, koji je napisan po uzoru na filmskog junaka Jamesa Bonda.
Zašto je Borna Vitez napisan po uzoru na James Bonda, a ne po uzoru na nekog drugog junaka, da li lik Borne utjelovljuje možda stvarnu osobu, koga hrvatski James Bond ljubi i još mnogo drugih zanimljivih detalja pitali smo ekskluzivno za vas Zdravka Vukića, autora najnovije knjige  “Borna Vitez : Špijun opasnih namjera”.

zv2

Nedavno ste predstavili treći roman “Borna Vitez: Špijun opasnih namjera” koji je odličan špijunski roman, ali u hrvatskoj suvremenoj književnosti još uvijek nedovoljno zastupljen, koje okolnosti su vas motivirale da se odlučite napisati takav jedan roman?
Motivirala me činjenica da među suvremenim hrvatsklm piscima se nitko nije pokušao stvoriti jedan prepoznatljiv lik jednog junaka s našeg područja, koji bi se borio sa svim izazovima koje donose špijunske knjige ili trileri. To me motiviralo za kreiranje lika hrvatskog tajnog agenta Borne Viteza.

Da li ste očekivali da će knjige o Borni Vitezu postati jedne od najčitanijih knjiga?
Nisam to očekivao niti sam o tome razmišljao pišući prvu, a niti ostale dvije knjige.

Tko su vam spisateljski uzori i idoli osim naravno Iana Fleminga?
Također volim Roberta Ludluma, a u zadnje vrijeme čitam i Joe Nesboa.

Zašto je Borna Vitez napisan po uzoru na James Bonda, koliko je to utjecaj Fleminga kao britanskog pisca, a koliko činjenica da ste vjerojatno ljubitelj filmova o James Bondu? Kreiranje po uzoru na Bonda jest zaista što sam veliki obožavatelj filmova, dok je on u Felmingovim knjigama puno realističnije opisan. Lik Borne Viteza i njegove pustolovine puno su bliže onim kombinacijama iz filmova. Tako da je kod mene puno jači utjecaj filmova umiješan sa raznim političkim i povijesnim situacijama u Hrvatskoj.

Koje su odlike Borne Viteza, hrvatskog James Bonda i koliko se s njim možete poistovjetiti?  Borna Vitez tajni je agent, kao takav fizički spretan i spreman za sve izazove. Ponikao je iz Domovinskog rata čiji je sudionik bio, velik je domoljub, starčevićanski orijentiran  i za njega je Hrvatska iznad svega i njezini nacionalni interesi. Oko toga za njega nema kompromisa. Možda svaki pisac svome liku dodaje neke svoje osobine, to je stvar procjene čitatelja.

Borna Vitez je zamišljen kao hrvatski tajni agent, pripadnik posebnog odjela hrvatskih tajnih službi, da li lik Borne utjelovljuje možda stvarnu osobu koja Vam je poslužila kao inspiracija. Ne, Borna Vitez plod je moje mašte, kao i fiktivni odjel hrvatskih tajnih službi. Tako je lakše objasniti neke njegove poteze.

Ako usporedimo roman sa serijalom romana o tajnom agentu poznatog britanskog pisca Fleminga, da li su opasne akcije, lijepe žene i slične okolnosti koje prate engleskog junaka uvedene po uzoru na Fleminga ili su napisane na temelju istinitih događaja? Naravno, ove su knjige pune brze akcije, opasnih situacija, lijepih žena i okrutnih neprijatelja, te raznih tehničkih pomagala koje koristi Borna Vitez u svojim akcijama. Sve zavjere i događaji su izmišljeni, ali su situacije bazirane na političkom okruženju u kojem se Hrvatska nalazi i na nekim događajima iz bliže povijesti, jer je činjenica da je država Hrvatska stvorena u obrambenom ratu i da danas postoje mnogi kojima se ne sviđa ta činjenica. Neki su događaji, posebice u trećoj knjizi istiniti, a vezani su za refleksije glavnog junaka za njegove događaje u Domovinskom ratu. Jednu takvu priču ispričao mi je prijatelj iz Zadra, branitelj i ona je ugrađena u knjigu.

Svi koji su gledali filmove o James Bondu znaju da se u svakom filmu pojavljuje neka prekrasna i misteriozna ljepotica, a na kraju se strastveno poljube i onda na zaprepaštenje ženske publike svatko ode svojim putem, da li se ponavlja isti scenarij i sa hrvatskim James Bondom i zašto? Hoće li Borna u sljedećem romanu realizirati i ljubavni happy end osim što pokori sve svoje neprijatelje? U knjigama o Borni Vitezu ima dosta ženskih likova od kojih je s nekima u usputnoj, a sa drugima u stalnoj ljubavnoj vezi. I to je bitan dio priče, kao i to da sve te ljepotice gaje posebnu naklonost prema hrvatskom tajnom agentu. U svim knjigama on na kraju ipak završava sa barem jednom ljepoticom. Nije ostao kratkih rukava.

Koji junak osim James Bonda je na Vašoj omiljenoj top-listi? Bond je tu ipak jedinstven. Osobno sam volio čitati ili gledati i pustolovine Jasona Bournea ili nekada Sherlocka Holmesa.

Da li nam spremate nove avanture hrvatskog Bonda Borne Viteza? Treća knjiga “Špijun opasnih namjera” tek se pojavila ovo ljeto i sad zapravo kreće njezina prava promocija. Reakcije čitalačke publike su dobre i vjerujem da će biti još pustolovina Borne Viteza.

Da li bi moglo u skoroj budućnosti doći i do akcijskog filma temeljenog na Vašim romanima? To je predložio naš poznati književnik Hrvoje Hiterc koji je pisao predgovore za moje dvije posljednje knjige. Ali ta činjenica ne ovisi o meni nego o hrvatskoj filmskoj produkciji, osobno bih volio da se ekranizira Borna Vitez. Kroz film se mogu prikazati i ljepote naše zemlje pošto se avanture Borne Viteza događaju širom Hrvatske, u posljednjoj knjizi i izvan granica zemlje, a može se prikazati i ljepota naših žena.

Kako svaki film James Bonda ima svoj singl poput Golden Eye kojeg izvodi neponovljiva Tina Turner, da se radi film po Vašem scenariju o Borni Vitezu tko bi imao čast zapjevati na špici filma? Osim Tine Turner mene se dojmio i sing Skyfall kojeg je pjevala Adele. Kod nas takve vokalne mogućnosti po mojoj prosudbi imale bi Vanna i Danijela Pintarić.

Koga vidite kao idealnog glumca koji bi utjelovio lik Borne Viteza? Definitivno Goran Višnjić. On je prema medijima bio slovio kao mogući nasljednik Daniela Craiga za ulogu agenta 007. Tako da bi on kao najpoznatiji Hrvat u Hollywoodu, ali i odličan glumac bio idealan za ulogu Borne Viteza.

Zahvaljujemo Zdravku Vukiću na odvojenom vremenu i želimo mu još mnogo uspješnica poput zadnja tri izdanja sve popularnijeg Borne Viteza te da što prije dobije svoju filmsku verziju  u kojoj ćemo nadamo se poslušati Vannu i pratiti prezgodnog Gorana Višnjića u ulozi hrvatskog James Bonda!

Razgovarala: Ana Mišić

Ostavite komentar