NAJHVALJENIJI DOKUMENTARAC GODINE „JANE“

 

PREMIJERNO ĆE BITI PRIKAZAN NA 14. IZDANJU ZAGREBDOXA

Od vizionarskog redatelja Bretta Morgena i s originalnom glazbenom podlogom svjetski priznatog skladatelja Philipa Glassa, film JANE prikazuje zapanjujuće i dosad neviđene snimke revolucionarnog istraživanja čimpanzi konzervatorske ikone Jane Goodall. Epiteti kritičara uključuju riječi „zapanjujući“, „očaravajući“, „spektakularan“ te „najbolji dokumentarni film 2017. godine“,a premijerno u Hrvatskoj će biti prikazan na ovogodišnjem izdanju međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji se održava svake godine u Zagrebu – ZagrebDox.

U natjecateljskom programu međunarodne konkurencije prikazuju se najbolji svjetski autorski i kreativni dokumentarni filmovi snimljeni i producirani u posljednjih godinu dana s naglaskom na sve ono što je novo, hrabro, pomaknuto i neustrašivo u svijetu dokumentarnog filma. Film će na ZagrebDoxu biti prikazan 2.ožujka u  19:00 h u Kaptol Boutique Cinema.

Film JANE je nominiran za nagradu BAFTA koji su 18 nacionalnih skupina kritičara te organizacije Producers Guild of America, American Cinema Editors, Broadcast Film Critics Association i US National Board of Review proglasile najboljim dokumentarcem 2017. godine, smatra se „trijumfom kinematografije“.

Sa 100 sati dosad neviđenih snimki iz Nacionalnog parka Gombe u Tanzaniji tijekom 1960-ih, film nagrađivanog redatelja Bretta Morgena („Kurt Cobain: Montaža pakla“, „The Kid Stays in the Picture“) govori o Jane Goodall, mladoj ženi čije je istraživanje čimpanzi osporilo većinom muški znanstveni konsenzus njezina doba te revolucioniralo naše shvaćanje prirodnog svijeta. Osim na ZagrebDoxu, film će biti prikazan i na National Geographic-u u ožujku.

Film počinje pratiti Jane Godall 1960. godine u Gombeu, kada kao 26-godišnja Britanka koju vodi njezina ljubav prema životinjama, započinje svoju prvu istraživačku ekspediciju u svrhu proučavanja čimpanzi. Iako je rad Jane Godall s čimpanzama prikazan u kinematografiji i opisivan u literaturi, o samoj se ženi mnogo manje zna. Sad imamo priliku proučavati Jane dok ona proučava čimpanze – steći ćemo intimni uvid u to kako se zaljubila i nastojala uskladiti potrebe braka i majčinstva sa svojim životnim snom.

Osjećala sam nevjerojatnu nostalgiju kada sam film gledala prvi put – nešto neposredno, stvarno i nesputano“, rekla je dr. Jane Goodall, DBE, osnivačica instituta Jane Goodall Institute te glasnica UN-a za mir. Film „JANE“ prikazuje stvari onakvima kakve su bile i naglašava osobnosti ljudi, osobito mene i Huga, na vrlo intiman način. Vratio me u najbolje dane mog života onako kako nijedan drugi dokumentarac nije.“

Priča koja me prvenstveno zanimala jest ona o osnaživanju žena, osobito u razdoblju u kojem je Jane radila“, rekao je redatelj Brett Morgen. „Film je dobrim dijelom i ljubavna priča, no nije riječ o ljubavi muškarca i žene. Riječ je o ljubavi žene i njezina rada.“

Izvanredne snimke Van Lawicka ponovno su otkrivene u arhivima National Geographica. Iako su bile netaknute, raditi s njima bilo je vrlo zahtjevno. Rezultat je montažerski pothvat koji je zaboravljene snimke vratio u život te ponudio dosad neviđeni prikaz pionirke koja je, unatoč svim izgledima, postala jedna od najcjenjenijih svjetskih konzervatora.

„JANE“ je debitirao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i dobio sjajne kritike. Prikazao se na više od 25 filmskih festivala, među kojima su i BFI London Film Festival, New York Film Festival, International Documentary Film Festival Amsterdam, Savannah Film Festival i DOC NYC. Prošlog je listopada film prikazan u krcatom Hollywood Bowlu uz izvedbu orkestra te tako postao prvi dokumentarac koji je prikazan na toj kultnoj lokaciji u Los Angelesu.

Sljedeći članak >
KAVA OD A DO Ž

Ostavite komentar