24. SARAJEVO FILM FESTIVAL I NURI BILGE CEYLAN

Nuri Bilge Ceylan

 

Sarajevo Film Festival s ponosom objavljuje da će turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, biti gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala.

Ceylan, inače diplomirani inžinjer elektrotehnike čija je prva ljubav bila fotografija, izuzetan je umjetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma. Filmski kritičari ga opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.

Njegov posljednji film, DRVO DIVLJE KRUŠKE, u čijoj je koprodukciji sudjelovala i Bosna i Hercegovina, prikazan je u glavnom, takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara.  

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA NURI BILGE CEYLANA U SARAJEVU

Nuri Bilge Ceylan se 2003., dok je tražio lokacije za snimanje filma KLIME, vratio svojoj prvoj ljubavi – fotografiji. Održao izložbe fotografija  u Grčkoj (Solun), Velikoj Britaniji (London), Turskoj (Adana, Ankara, Antalija, Istanbul i Izmir), Španjolskoj (Granada), Francuskoj (La Rochelle), Poljskoj (Wroclaw), Njemačkoj (Nurnberg) i u Sjedinjenim Američkim Državama (New York).

S ciljem da se posjetioci upoznaju sa širinom njegovog talenta, Sarajevo Film Festival predstavit će izložbu odabranih radova iz Ceylanovog bogatog fotografskog opusa. Posebno je zadovoljstvo najaviti da će izložba biti upriličena u okviru ovogodišnjeg Festivala.

M.Z.

Ostavite komentar