Arhitekti i dizajneri najčešće putuju na poslovna putovanja

  • Više od trećine (38%) zaposlenih iz cijelog svijeta aktivno bi potražilo novi posao ako bi im to omogućavalo da više poslovno putuju; na vrhu popisa su arhitekti i konzultanti u menadžmentu
  • Poslovna putovanja još su veći motivirajući faktor za zaposlenike milenijske generacije – njih 46% potražilo bi novi posao kako bi putovali više, a njih 37% prihvatilo bi novi posao radi putovanja
  • Skoro pola ispitanika (45%) više cijeni mogućnost kombiniranja poslovnih putovanja s aktivnostima za uživanje nego dodatne tradicionalne pogodnosti na radnom mjestu

Zagreb, 20. prosinca 2017. – Novo istraživanje Poslovnog Booking.com-a, vodeće stranice za povezivanje poslovnih putnika s najvećim izborom mjesta za boravak, otkriva kako profesija zaposlenika oblikuje njihove poglede na poslovna i privatna putovanja kao i sve veću interakciju između ta dva tipa putovanja. Tijekom istraživanja ispitano je više od 17 000 zaposlenih iz 24 zemlje u više od 20 branši kako bi se utvrdili uobičajeni trendovi i razlike između profesija.

Gotovo trećina (30%) svih zaposlenih prihvatila je svoj posao isključivo ili djelomično zbog prilika za poslovna putovanja koje taj posao nudi, ističući time draž koju poslovna putovanja imaju za zaposlene. Ako se gledaju specifične profesije, to se gledište najviše odražava među arhitektima i dizajnerima (45%) te konzultantima u menadžmentu (38%).

Osim toga, više od trećine ispitanika (38%) navodi da bi aktivno potražilo novi posao ako bi to značilo da bi mogli više poslovno putovati. Taj se postotak povećava na 46% među osobama u dobi između 18 i 34 godine, sličan trend moguće je uočiti i među arhitektima i dizajnerima (48%) te konzultantima u menadžmentu (43%). Statistike ukazuju na to da bi poslodavci koji žele privući i zadržati najtalentiranije zaposlenike trebali uzeti u obzir putovanja kao sastavni dio ponude za posao.

Profesije na različit način kombiniraju poslovna putovanja s užitkom

Trećina zaposlenih (32%) smatra da se njihovo vrijeme za posao i uživanje prilično isprepliću, osobito oni koji su zaposleni u sektoru poljoprivrede i ratarstva (43%), arhitekture i dizajna (43%) te konzaltinga u menadžmentu (42%). Stoga ne iznenađuje kako bez obzira na sektor u kojem su zaposleni, zaposleni pokušavaju najbolje iskoristiti ono što odredište nudi prilikom poslovnog putovanja. Dvije trećine ispitanika (69%) produžuje svoje poslovno putovanja za nekoliko sati ili dana kako bi uživali u onome što grad nudi, dok tri četvrtine ispitanika (73%) tijekom svog putovanja osigurava vrijeme za aktivnosti u kojima će uživati. Ukupno, 45% zaposlenih više cijeni mogućnost kombiniranja poslovnog putovanja s uživanjem nego tradicionalne pogodnosti na radnom mjestu.

Što potiče putnike da kombiniraju poslovno putovanje s užitkom? Najčešća dva faktora baziraju se na samom odredištu – 62% ispitanika želi istražiti grad koji nisu prije posjetili, a njih 39% želi provesti više vremena na omiljenoj lokaciji. No rezultati otkrivaju i suptilnije razlike u tome kako zaposleni pristupaju vremenu za uživanje tijekom poslovnog putovanja.

Od onih koji svoje poslovno putovanje produžuju kako bi osigurali vrijeme za uživanje, većina ih poslovno putovanje produži za 24 sata (41%), a zatim slijede oni koji ga produžuju za 2-3 dana (29%) i za nekoliko sati (24%). Što se tiče načina na koji zaposleni provode slobodno vrijeme, rezultati daju zanimljivu sliku današnjih modernih zaposlenih koji putuju. Iako se konvencionalne aktivnosti, kao što su istraživanje poznatih atrakcija (57%), kušanje jela lokalne kuhinje ili objedovanje u top restoranima (42%) i shopping (40%), javljaju kao tri najčešće aktivnosti, moguće je primijetiti i zanimljive varijacije među različitim profesijama:

  • Uživanje u lokalnoj umjetnosti i kulturi među tri je najčešće aktivnosti za zaposlene u sektorima arhitekture i dizajna (45%), konzaltinga u menadžmentu (43%) i obrazovanja (42%)
  • Veća je vjerojatnost da će zaposleni u sektorima graditeljstva i inženjeringa (26%), komunikacije i medija (26%), humanitarnih i nevladinih organizacija (25%) i pravnih poslova (25%) provesti vrijeme sa suradnicima ili klijentima izvan radnog vremena, nego zaposleni u drugim sektorima
  • Veća je vjerojatnost da će zaposleni u sektoru zdravstva i socijalne skrbi (22%), oružanih snaga (22%) te poljoprivrede i ratarstva (21%) vrijeme za uživanje provesti spavajući ili odmarajući se

Profesionalne želje dolaze do izražaja prilikom odabira privatnog putovanja

Ako se u obzir uzimaju sve profesije, 70% zaposlenih navodi da su zadovoljniji svojim poslom kad odvoje vrijeme za privatno putovanje. Osim toga, većini zaposlenih (75%), privatno putovanje pomaže da se bolje nose sa stresom i pritiskom na poslu.

Ako se gleda razlog koji utječe na odabir smještaja za godišnji odmor, lokacija je ključna za sve profesije – 43% zaposlenih želi da smještaj bude u blizini lokalnih atrakcija, a po važnosti zatim slijede udobnost (34%) te brz i besplatan Wi-Fi (31%). Jako je važno imati i dobar početak dana: među najvažnije sadržaje u smještajnom objektu za zaposlene ubrajaju se udoban krevet (62%) i obilan doručak (42%).

Ripsy Bandourian, viša direktorica odjela za razvoj proizvoda, u Poslovnom Booking.com-u kaže: „Zaposleni sve više cijene mogućnost odlaska na poslovna putovanja, i to ponajviše milenijska generacija. Više nego ikad prije, poslovni putnici žele maksimalno iskoristiti vrijeme provedeno u poslovnom odredištu za posao i uživanje. Nama u Poslovnom Booking.com-u jasno je da se motivacija i želje poslovnih putnika za putovanja i smještaj jako razlikuju. Zbog toga nudimo širok izbor smještajnih objekata s najširim izborom jedinstvenih opcija za boravak, u kombinaciji s fleksibilnosti i tehnologijom koji poslovnim putnicima omogućavaju da jednostavno naprave i uređuju rezervacije bilo kada i bilo gdje.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar